113 banen op de tocht bij Henrad in Herentals

Bij radiatorenproducent Henrad in Herentals heeft de directie woensdag de intentie bekendgemaakt om de productie en de logistieke activiteiten stop te zetten. Daardoor komen 113 van de 171 banen op de helling te staan. Het moederbedrijf kampt met overcapaciteiten en zegt aan de vraag te kunnen voldoen met een Nederlandse fabriek.

jatimmermans

Henrad produceert in Herentals radiatoren voor verschillende markten in West-Europa. "Sinds 2006 kampt de West-Europese radiatorenmarkt met een voortdurende, structurele achteruitgang. De hele sector lijdt onder deze evolutie, en hoewel het marktaandeel van Henrad in die periode is gestegen, compenseert dit niet de voortdurende daling van het volume", klinkt het in een persbericht.

De structurele achteruitgang is voornamelijk het gevolg van de vervanging van klassieke centrale verwarming door nieuwe technologieën, alsook de strengere isolatienormen voor gebouwen. "Deze ontwikkelingen worden versterkt door het moeilijke economische klimaat, waarin het aantal nieuwbouw- en renovatieprojecten is afgenomen."

Het bedrijf zegt dat de combinatie van die factoren de situatie "onhoudbaar" maakt wat de productiecapaciteit betreft voor Continental Radiators, waarvan Henrad deel uitmaakt. Ook zijn er geen tekenen van groei in de nabije toekomst van de radiatorenmarkt.

Overcapaciteit

"Het probleem is dat onze fabrieken met een grote overcapaciteit kampen", zegt Bart Maris, managing director van Henrad. "Daarom zijn we van plan om de productie- en logistieke activiteiten van de vestiging in Herentals stop te zetten." Met de fabriek in het Nederlandse Nuth zou het bedrijf aan de vraag kunnen voldoen.

Topman Bart Maris zegt nog een "constructieve dialoog" te willen aangaan met de sociale partners. "We verwachten dat we de meest geschikte oplossingen kunnen vinden voor alle betrokken werknemers."

Henrad maakt via Continental Radiators deel uit van de Ideal Stelrad Groep.

Belga

Beeld Google Street View