Dorpsraden haken af

Leden van de dorpsraden van Leest en Walem haken massaal af. Door de hervorming die de stad binnen de wijk- en dorpsraden in december vorig jaar doorvoerde, zien zij geen toekomst meer voor deze organisaties. Ook in Heffen en Hombeek klinken twijfels over het voortbestaan.

Timmermans Jan

Door de hervorming van de wijk- en dorpsraden verdwijnt de adviserende functie van de raden en kunnen ze niet meer rekenen op de tussenkomst van de stad in verzekeringen voor evenementen. Een financiële opdoffer voor de dorpsraden. In Leest besliste de raad daarom vorige week om de handdoek in de ring te werpen. Een paar dagen later ligt nu ook de Walemse dorpsraad op sterven na dood. Maar liefst negen van de twaalf leden dienden hun ontslag in.

"Daarvoor haalden ze twee redenen aan", verklaart gespreksleider Steven Hermans. "Ten eerste is er de onduidelijkheid over het kader waarin de dorpsraden in de toekomst zullen functioneren. En ten tweede is er de verzekeringskwestie. Als wij onze autoloze zondag willen laten doorgaan, moeten we op zoek naar een privéverzekeraar. Maar dat kost al snel 500 euro. Dit jaar hebben we nog geluk dat we op die dag een eco-autosalon houden en dat de dealers het gebeuren willen sponsoren. Anders zou zoiets onbetaalbaar worden."

Toch hoopt de Walemnaar dat een doorstart mogelijk is. "Hopelijk herziet de stad haar beslissing omtrent het adviserende karakter van de raad", zegt Hermans. "Ik ga alleszins mijn uiterste best doen om nieuwe leden te werven. Daarvoor heb ik een termijn van drie maanden vooropgesteld. Als het dan niet gelukt is, roep ik de oude raad samen en bekijken we wat er met de financiën moet gebeuren."

In Heffen en Hombeek werden nog geen drastische besluiten genomen. Beide raden wachten het gesprek met het stadsbestuur op 10 maart af. "Onze activiteiten staan nu wel op een laag pitje", vertelt Wilfried Biesemans, gespreksleider van de dorpsraad van Heffen. "Wat er nog op de planning stond, de barbecue en het aperitiefconcert, zullen we nog proberen in elkaar te boksen. Ik vraag me wel af hoe het daarna verder moet, zonder adviesfunctie en zonder subsidies. Dan heb ik eerlijk gezegd niet veel zin meer om voort te doen."

NIGE

Foto JHS

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio