1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Obama wil Rusland uitweg bieden uit Oekraïense crisis, Kerry dreigt met sancties

De VS en hun Europese bondgenoten willen de Russische president Vladimir Poetin een uitweg bieden uit de Oekraïense crisis. Dat heeft een hoge verantwoordelijke van het Witte Huis dinsdag (plaatselijke tijd) gemeld.

fvranckx

Het idee, dat president Obama zaterdag tijdens een telefoongesprek aan Poetin meedeelde, is om punt per punt te beantwoorden aan de bezorgdheden die Rusland uitdrukte in verband met Oekraïne, zo klinkt het.

Obama bracht dinsdag de Duitse bondskanselier Merkel op de hoogte van zijn idee. Volgens het officiële verslag van het telefoongesprek, zijn Merkel en Obama het eens geworden over "het belang van een de-escalatie en de inzet van internationale waarnemers", die er onder meer op moeten toezien dat de rechten van etnische Russen op de Krim worden gerespecteerd. Bovendien moeten er gesprekken worden opgestart tussen Moskou en Kiev.

De "de-escalatie" zou ook inhouden dat de Russische soldaten zich terugtrekken uit de Krim.

Excuus

Eerder dinsdag beschuldigde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rusland ervan op zoek te zijn naar een "excuus" om "Oekraïne te kunnen binnenvallen".

"Het lijkt me duidelijk dat Rusland er alles voor doet om een voorwendsel te creëren om Oekraïne verder te kunnen binnendringen", stelde hij. "Rusland spreekt van Russischsprekende minderheden die onder vuur worden genomen, maar dat is niet waar", aldus Kerry, die de nieuwe Oekraïense regering loofde, die "oproept tot kalmte en niet ingaat op provocaties".

Kerry dreigde nogmaals met sancties. "Indien Rusland geen einde maakt aan de escalatie en land niet wil samenwerken met de Oekraïense overheid, zoals wij dat graag zouden zien, zullen onze bondgenoten geen andere keuze hebben dan om verdere maatregelen te nemen om Rusland op politiek, diplomatisch en economisch vlak te isoleren", klonk het.

Hij benadrukte wel nog dat de VS geen confrontatie zoekt met Rusland.

Belga, Foto's EPA/AFP