Plein in Nederland vernoemd naar Nijlense voetballer

Nijlenaar Kurt Thysbaert kreeg een tijdje geleden een mail uit Nederland met een merkwaardige mededeling. Er zou op Terschelling een pleintje naar hem vernoemd zijn. Thysbaert wou er meer over weten en dat leverde een intrigerend verhaal op.

jatimmermans

"Ik kreeg enkele weken geleden een e-mail uit Nederland van een zekere Rianna Van der Wal uit Terschelling", begint Thysbaert. "Ze vroeg me om een foto door te sturen voor een quiz. Ik dacht dat het een grappenmaakster was, maar in een volgende mail legde ze de ware toedracht uit."

Eind jaren negentig heeft Thysbaert in de Nederlandse Eerste Divisie twee seizoenen bij Eindhoven gevoetbald. "Een vriend van Rianne, een zekere Anno Tijsma, had sinds die tijd mijn naam als bijnaam gebruikt. Hij noemde zichzelf dus Kurt Thysbaert (lacht). Nu was er een quiz in het dorp en ze wilden mijn foto daar ook insteken, om te zien wie de echte Kurt Tysbaert zou herkennen. Maar het ging verder dan dat. Blijkbaar zijn die Hollanders echt gek (lacht), want voor zijn veertigste verjaardag had die man een straatnaambordje laten maken voor het pleintje voor zijn huis."

Dat pleintje heet dus voortaan officieus het 'Kurt Tijsbaardplein'. "Het is wel leuk, niet iedereen kan zeggen dat er in het buitenland een plein naar hem vernoemd is."

Bakker

Na wat zoekwerk kregen we ook Anno Tijsma te pakken, de man die Kurt Thysbaert een eigen plein gaf op Terschelling. "Nou, ik draag al vijftien jaar de bijnaam Kurt Thysbaert, iedereen noemt me zo. Ik kreeg dan ook dat naambordje cadeau van mijn vrienden. Ik ben bakker en heb het boven mijn winkel gehangen. Het hangt er nu drie maanden en de mensen kennen het al wel. Ik weet dat de naam niet juist geschreven is, maar het is Tijsbaard omdat het meer op mijn naam lijkt."

Was Tijsma destijds een grote fan van de voetballer Kurt Thysbaert? "Om eerlijk te zijn, ik kende hem niet (lacht). Mijn vrienden waren wel echte voetballiefhebbers en zij hebben me die bijnaam gegeven omdat hij zo hard op mijn naam geleek.

JAN VORSSELMANS

Foto Dirk Van de VeldeMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio