1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Gezin bouwt uniek huis in overstromingsgebied

Overstromingen blijven schering en inslag. En toch zie je in onze streken zelden een paalwoning. Kristof Vaes uit Antwerpen brengt het momenteel in Leest wel voor elkaar. "We zitten droog, en hebben door de hoogte een prachtig uitzicht: twee vliegen in één klap."

jatimmermans

Productontwikkelaar Kristof Vaes woont met actrice Jona den Aantrekker en hun zonen Viktor en Roman al enkele jaren op het Kiel in Antwerpen. "We zijn daar altijd gelukkig geweest. Maar ons huisje werd wat te klein en de drukte in de buurt neemt toe. Alweer gaan verbouwen, dat zag ik niet meer zitten. En de prijzen voor nieuwbouw liggen tegenwoordig absurd hoog, dus zochten we naar een alternatief."

Die zoektocht bracht Kristof naar een zompig stuk grond in de Molenstraat in Leest. "We kwamen er toevallig op uit. Het werd als bouwgrond ingekleurd toen er in de jaren 90 in de buurt een verkaveling kwam. Maar eigenlijk is het een overstromingsgebied, al heeft er nog nooit een overstroming plaatsgevonden. Het risico is dus beperkt. We konden de grond voor een zeer voordelige prijs kopen."

Om in de onmiddellijke buurt van de stromende Zenne waterellende te vermijden, nam Vaes een opmerkelijk besluit. "We kregen sowieso het advies om paalfunderingen te gebruiken. Maar we besloten om die palen niet alleen 8 tot 12 meter in de grond te steken. Onze woning komt nog eens bovenop palen die 2,5 meter uitsteken. We gaan dus op een soort betonnen tafel wonen. Zo krijgen we ook een prachtig zicht op het omliggende natuurgebied. We slaan dus eigenlijk twee vliegen in één klap. Al wil ik me niet slimmer voordoen dan onze buren. Ook die mensen deden het nodige. Meestal wordt in een dergelijk gebied van de kelder een soort betonnen boot gemaakt. Wij gingen dus nog een stap verder."

Lees woensdag meer over de paalwoning in Gazet van Antwerpen

DOMINIQUE PIEDFORT

Foto Dirk Vertommen

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio