1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Schotenaar kaapt vlag van Oeganda

Roeben Beddeleem, een 27-jarige Schotenaar die is uitgeweken naar Canada, is zo geschokt door de manier waarop Oeganda homo's aanpakt, dat hij actie onderneemt. "Dit is zo verschrikkelijk, we moeten dit blijven aanklagen", zegt hij.

jatimmermans

Beddeleem koos voor een originele protestactie, waarmee hij wereldwijd mensen hoopt te mobiliseren. Hij 'kaapte' de vlag van Oeganda met de kraanvogel in het midden door die te hertekenen en de kleuren te vervangen door de kleuren van de regenboogvlag, die over heel de wereld bekend staat als het symbool van de homobeweging.

Van die nieuwe vlag, die kan tellen als opgestoken middenvinger naar de Oegandese president Yoweri Museveni, maakte hij vijftig uit de kluiten gewassen exemplaren in zijdezeefdruk, die hij verkoopt voor 250 dollar per stuk. Dat geld zal dienen om de werking van Amnesty International in Oeganda te ondersteunen.

Zoals bekend gelden in Oeganda sinds vorige week draconische wetten tegen homoseksualiteit. Homo's die voor het eerst 'betrapt' worden riskeren tot 14 jaar cel. 'Recidivisten' kunnen tot levenslang krijgen. Burgers worden zelfs verplicht om homo's te verklikken: wie dat niet doet riskeert eveneens een celstraf.

Er zijn nog vlaggen beschikbaar. Bestellen kan via de website www.aflagforuganda.com. Eén exemplaar van de vlag is verzonden naar Museveni. Hij heeft nog niet gereageerd.

Lees woensdag meer over de actie in Gazet van Antwerpen

DIRK HENDRIKX

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio