Minder vuilnisbakken tegen sluikstorten

Vuilnisbakken weghalen om sluikstorters te ontmoedigen? Het lijkt een raar idee, maar precies dat gaat Sint-Niklaas doen in zijn strijd tegen mensen die hun afval gratis dumpen.

jatimmermans

De stad telt 360 openbare vuilnisbakjes en die lijken een steeds grotere aantrekkingskracht uit te oefenen op sluikstorters, die ze gebruiken voor spullen die eigenlijk thuishoren in de eigen vuilniszak of zelfs voor grof vuil dat naar een containerpark vuil dat naar een containerpark zou moeten, tot ijskasten en matrassen toe. De dienst Reine Stad haalt gemiddeld per dág 600 kilogram aldus gedumpt afval op, meestal rond de vuilnisbakken, en die hoeveelheid blijft maar toenemen. Daarom is besloten om een aantal vuilnisbakken op de ergst geplaagde plaatsen weg te halen, in de hoop dat ook sluikstorters daardoor tot betere gedachten komen.

Volgens schepen van Stadsreiniging Christel Geerts is het geen probleem van armoede, maar van mentaliteit. Als de stadsdiensten kunnen achterhalen van wie het illegale afval is, krijgt die persoon een GAS-boete. In 2013 stelde de politie 500 milieuovertredingen door sluikstorters vast.

Lees woensdag het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen - Editie Waas

SOPY

Foto Gert Cools

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER