Grote hoeveelheid munitie WOI aangetroffen in West-Vlaanderen

Grote hoeveelheid munitie WOI aangetroffen in West-Vlaanderen

Grote hoeveelheid munitie WOI aangetroffen in West-Vlaanderen

Print
In een wei op de grens van de West-Vlaamse gemeenten Passendale en Moorslede is een grote hoeveelheid munitie aangetroffen. Het gaat om munitie uit de Eerste Wereldoorlog. Ontmijningsdienst DOVO zal vier weken de tijd nodig hebben om de site te ontruimen. Dat lieten de gemeenten Moorslede en Zonnebeke dinsdagavond weten tijdens een infoavond voor de omwonenden.

In de streek komen regelmatig bommen en andere munitie naar boven, maar hier gaat om een van de grootste vondsten in West-Vlaanderen de jongste jaren. "We hebben nu al 200 springtuigen uit de grond gehaald, maar de meeste zitten nu nog in de aarde", vertelt Dirk Gunst van de ontmijningsdienst.

De munitie kwam boven aarde toen een landbouwer een stuk land dat decennia lang diende als wei, wou bewerken tot landbouwgrond. Het "Memorial Museum Passchendaele 1917" en de heemkundige kring wisten dat er op die locatie een Duitse stelling gelegen was, maar hadden geen idee dat er nog zoveel munitie onder de grond lag. "Een groot deel daarvan zijn chemische wapens met onder meer mosterdgas. Het is de eerste keer dat onze diensten daarmee te maken krijgen", meent DOVO.

Omwille van die precaire situatie beslisten Zonnebeke en Moorslede om twee perimeters in te stellen. Eentje met een omtrek van 150 meter waar een tiental mensen wonen, en nog eentje daarrond tot 700 meter. "Op grondgebied Moorslede gaat het om 40 woningen en 110 personen. In grondgebied Zonnebeke tellen we nog negen huizen, met een twintigtal bewoners", aldus Ward Vergote, burgemeester van Moorslede. Er wordt niet geëvacueerd maar enkel de bewoners mogen de komende dagen en weken in de perimeter komen.

"Iemand die de binnenste perimeter binnendringt, kan en zal door de politie geverbaliseerd worden", waarschuwt de burgemeester van Zonnebeke Dirk Cardoen. "Het is de bedoeling dat DOVO rustig en ongestoord zijn werk kan doen." De gemeenten en betrokken politiezones hebben ook een veiligheidscel opgericht, en een nood- en interventieplan opgemaakt.

De opruimingswerken starten komende donderdag. Een ploeg van acht mensen zal de komende weken alle springtuigen uit de grond halen en ze ontmantelen in de basis van Langemark-Poelkapelle.

Beeld Google Maps

Nu in het nieuws