Rouwstoet eert kunstpaus Jan Hoet

Rouwstoet eert kunstpaus Jan Hoet

Rouwstoet eert kunstpaus Jan Hoet

Print
In Gent hebben ruim 250 mensen deelgenomen aan een rouwstoet om Jan Hoet te bedanken voor zijn werk. Vanaf 19 uur verzamelde de menigte aan het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), het levenswerk van de afgelopen donderdag overleden kunstkenner, curator en museumdirecteur.

Onder begeleiding van een gelegenheidsband rond Peter Vermeersch kwam de stoet rond 20 uur op gang. Voorop werd een grote canvas gedragen, met daarop een schaduwbewerking van een bekend beeld van Hoet door fotograaf Stefan Vanfleteren.

De deelnemers, volgens de politie ongeveer 250 mensen, kwamen uit de kunstscène, maar ook van ver daarbuiten. Velen hadden een noveenkaars in de hand. Onder de aanwezige kunstenaars waren onder meer David Hammons en Thierry De Cordier, alsook museumdirecteurs Philippe Van Cauteren (S.M.A.K.) en Bart De Baere (MUHKA).

“We willen ‘dank u’ zeggen voor de magie die we kregen”, aldus de initiatiefnemers. “Jan Hoet was een curator voor het volk en heeft heel veel voor de stad gedaan. Veel mensen herinneren zich zaken die hen kippenvel bezorgden.”

Lees ook "Monumentale koffietafel" voor Jan Hoet

Tarzan

De stoet ging over de Kunstlaan naar het Sint-Pietersplein tot het Kunstencentrum Vooruit. Daar werd Hoet bedankt met een loeiharde iconische kreet van Tarzan, die in 2000 tijdens de openluchttentoonstelling 'Over The Edges' door de stad weerklonk. De Gentse Universiteit bedankte Hoet als eredoctor op een lange lichtkrant aan het Universitair Forum.

De stoet stapte daarop naar het Sint-Baafsplein, en tijdens de optocht sloten mensen zich spontaan aan of hielden halt uit respect. Jan Hoet's zoon Junior sprak over een hartverwarmende actie.

De gelegenheidsband, die verschillende dixielandnummers speelde, sloot op het Sint-Baafsplein rond 21 uur af met de hymne 'amazing grace', waarop het doek met de beeltenis voor de Sint-Baafskathedraal werd neergelegd. De deelnemers plaatsen er hun kaarsen rond en met een luid applaus bedankten ze Hoet voor wat hij voor hen heeft gedaan.

Jan Hoet wordt morgen, woensdag, begraven.

Foto Belga

.

Nu in het nieuws