Carmen Pfaff: "Ik zal nooit meer genezen"

Het zit Carmen Pfaff (57) niet mee. Tot twee maal toe je ruggenwervel breken is geen lachertje. In januari was het weer prijs toen ze haar honden eten wou geven. Osteoporose is de dader van haar kommer en kwel.

egeboers

Hoewel de breuk en pijn zich moeizaam stabiliseren, weet Carmen dat ze nooit meer helemaal zal kunnen genezen. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, is er nu ook nog een scheurtje in haar heup.

"Als ik tien minuten zit, heb ik rugpijn en moet ik liggen. Elke week kan ik zo'n kwartiertje langer wandelen. Ik mag geen trappen doen, omdat ik ook een barst in mijn heup heb. Anders kan dat opnieuw een breuk worden. Maar mijn heup is niet versleten. Er zit gewoon een scheurtje in. Mijn botten barsten en breken gewoon gemakkelijk. Nu, er hebben wel meer vrouwen in hun menopauze last van osteoporose. Het heeft iets met de hormonen te maken. Ik neem nu pillen, maar ik weet dat ik nooit meer zal genezen. Mijn toestand kan ten hoogste stabiliseren, maar ik zal altijd moeten opletten", vertelt Carmen in Dag Allemaal.

"Ik lig hier niet te verkommeren, zenne!"

Het leven van een Pfaff kan druk zijn. Nu Carmen tijdelijk niet meer op volle toeren kan meedraaien, wil dat niet zeggen dat ze daarom in de steek gelaten wordt. Het huis zit nog altijd vol leven, en ze krijgt meer dan genoeg bezoek. "Onze dochters komen me geregeld helpen, en mijn buurvrouwen springen ook af en toe binnen. En dan zijn er nog onze twee waakhonden, hé! De chihuahua's. En nu, in de krokusvakantie, zijn de kleinkinderen een paar dagen bij mij. 't Is dus niet dat ik hier lig te verkommeren, zenne", benadrukt Carmen.