Nieuwe stralingsnorm voor medische scanners moet patiënt beschermen

Er komt een grondige herziening van de normen voor medische beeldvorming, om de patiënten in België beter te beschermen. Meer apparaten voor beeldvorming via magnetische resonantie (MRI) en en uitbreiding van het aantal PET-scanners (PositronEmissieTomografie) moeten zorgen voor een daling van het aantal op bestraling gestoelde CT-scans. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx maandag bekendgemaakt. De ministerraad zette vrijdag het licht op groen voor de nieuwe normen.

mceulemans

België hoort vandaag bij de koplopers inzake het gebruik van op bestraling gebaseerde diagnostechnologieën. Een Belg ondergaat gemiddeld anderhalve keer meer straling dan een Fransman en tot vier keer meer dan iemand in Nederland of het Verenigd Koninkrijk. Met de nieuwe normen zouden we naar het Franse niveau moeten evolueren.

Risico op kanker

Blootstelling aan ioniserende stralen, zoals het geval is bij radiografie, radioscopie en onderzoeken met isotopen (CT), is niet zonder gevaar en kan bij herhaaldelijke bestralingen het risico om een kanker te ontwikkelen verhogen. "Bij een onderzoek via medische beeldvorming moeten de voordelen dus altijd tegen de eventuele ongemakken afgewogen worden", klinkt het.

Onkelinx wil daarom meer MRI-scans in plaats van CT-scans. MRI-scans (magnetisering in plaats van bestraling) werken veel beter voor de zachte weefsels en brengen voor de patiënt geen enkele hinder teweeg. Vandaag zijn er in België 109 erkende MRI-toestellen, te weinig voor de huidige behoeften. In een eerste fase komen er daar nu 12 bij.

Radioactieve stof

Het aantal PET-scanners, waarbij de biochemische werking van een orgaan geobeserveerd wordt door inspuiting van een licht radioactieve stof, moet ook stijgen van 13 erkende PET-centra vandaag naar 24.

Belga, archieffoto