Stroboogwoning vat vuur in Heist

Op de Liersesteenweg in Heist-op-den-Berg is zondag brand uitgebroken in een stroboogwoning, de eerste van Vlaanderen in zijn soort.

jatimmermans

"Het vuur is ontstaan in een kleine berging in een zijgebouw de hoofdwoning. Assen uit de houtkachel hebben de houten vloer doen branden. Het was uiterst moeilijk om het vuur te blussen. Het huis is opgebouwd uit samengeperste balen stro met een leemlaag rond. Zelfs onder de vloer zit stro als isolatie. Het was erg moeilijk om het vuur te bereiken", zegt Joris Vrancx van de Heistse brandweer.

"Telkens we stopten met blussen, kwam er weer meer rook uit de balen. Het heeft uren geduurd. Uiteindelijk hebben we beslist om een deel van de muur open te breken om het vuur te bestrijden."

De eigenaar, Matthias Cleiren, is aangeslagen. "Ik was buiten en dacht dat iemand aan het stoken was. Toen pas zag ik dat er rook uit mijn woning kwam. Er hing een dichte rook binnen. Ik hoop dat de schade beperkt zal blijven. Net nu het huis klaar was, maak ik dit mee", zei hij terwijl de brandweer het vuur onder controle probeerde te krijgen.

Het verkeer op de Liersesteenweg ondervond grote hinder tijdens de bluswerkzaamheden en werd werd omgeleid.

BEPR

Foto Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio