Ashton betreurt Russische beslissing voor interventie in Oekraïne

Catherine Ashton, hoofd van het buitenlands EU-beleid, heeft de Russische beslissing voor de tussenkomst van zijn strijdkrachten in Oekraïne "betreurd". "Dit is een onverantwoorde escalatie van de spanningen", luidt het in een zaterdagavond in Brussel vrijgegeven verklaring. Ashton riep Rusland op "de troepen niet in beweging te zetten, maar zijn wensen op vreedzame wijze op te lossen".

tmas

Ashton bevestigde de spoedvergadering van de EU-buitenlandministers maandag in Brussel. Daarna zal ze de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov ontmoeten. Woensdag vliegt ze naar Kiev. "Elke mogelijke troepenbeweging of stationering van strijdkrachten" moet in overeenstemming staan met het internationaal recht en internationale verplichtingen. Ashton verwees naar het VN-charter en de slotakkoorden van de OSVE en het Budapest Memorandum van 1994. Daarin hebben de VS, Groot-Brittannië en Rusland zich verplicht de veiligheid van Oekraïne, Kazachstan en Wit-rusland te garanderen, nadat deze drie landen afstand deden van nucleaire kernwapens uit Sovjettijden.

"Ik roep alle partijen op de spanningen onverwijld door dialoog en onder respect voor het Oekraïense en internationaal recht te verminderen", verklaarde Ashton. Eenheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne moeten "ten alle tijde en door alle partijen gerespecteerd worden". "Elke schending van deze principes is onaanvaardbaar. Meer dan ooit zijn terughoudendheid en verantwoordelijkheidszin gevraagd". Ze had lof over voor het "gematigde antwoord" van de Oekraïense overgangsregering op "de extreem verontrustende ontwikkelingen op de Krim".

Belga, Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER