Eco-foyer De Kelder opent de deuren in Kasteel van Schoten

Eco-foyer De Kelder opent de deuren in Kasteel van Schoten

Eco-foyer De Kelder opent de deuren in Kasteel van Schoten

Print
Schoten -

Bio-perendrankjes uit een Zeeuwse boomgaard, Gageleer-bier van Natuurpunt: het is niet voor niets dat de foyer van het kasteel van Schoten vandaag heropent onder de nieuwe naam eco-foyer De Kelder. Roeland Ulens (54) en zijn familie hebben er zin in.


Vorige zomer trokken Lieve De Mol en Jef Sysmans de deur van de foyer achter zich dicht. De gemeente moest op zoek naar een nieuwe concessionaris en vond die in de persoon van Roeland Ulens en zijn familie.

Dertien jaar geleden trok de Mechelaar met zijn gezin naar Durbuy om er het ecologisch domein auberge Le Fond de Vedeur uit te baten. Daar is hij als chef-kok, met een passie voor bioproducten, vooral achter het fornuis te vinden. "In de Ardennen kom ik tot rust, maar ik hou ook heel erg van Antwerpen", zegt hij. "Anderhalf jaar geleden nam ik het Waldorf Hotel over aan de Belgiëlei in Antwerpen. Intussen heb ik dat omgevormd tot het Eco Hotel Diamond Antwerp."

Eco-foyer De Kelder in Schoten moet complementair worden aan zijn twee andere zaken. "Ik trek de kaart van de fairtrade en bioproducten door. Met vallen en opstaan heb ik die markt de voorbije twintig jaar leren kennen. Niet alles met een biocertificaat is ook écht bio. Als ik een bio-etiket op vlees van een Belgische blauw-witte dikbil zie plakken, moet ik toch even slikken. Friet met biefstuk ga ik sowieso niet serveren, wel verse dagsoep met biobrood, huisgemaakte tapa’s en verse maaltijdsalades. Het vooroordeel dat bio altijd duurder is, zal ik hier rechtzetten."

Niet alleen in zijn drank en menukaart kiest Ulens voor de duurzame lijn, hij trekt dat ook door in zijn bedrijfsvoering. "Ik heb nauwelijks iets veranderd aan het interieur. Die keldersfeer moest behouden blijven. Maar alle gewone verlichting werd wel vervangen door LED-lichtjes. Alleen al door die ingreep bespaar ik 80% op mijn energiekosten. In een kelder met nauwelijks daglicht is verlichting heel belangrijk."

Ulens komt uit een cultureel nest, waar muziek en toneel een belangrijke rol speelden. "In dit kader historisch kader kan je geen ketelmuziek draaien. Overdag zullen we aangepaste klassieke muziek spelen, en ‘s avonds rustige lichte jazz. Ik spiegel me aan artiesencafés als De Pelgrom en de Grote Witte Arend in Antwerpen. Voor optredens op het klein podium wil ik vooral samenwerken met de Muziekacademie van Schoten."

Ulens wordt ook conciërge en komt er wonen. Zijn hoofd zit vol plannen. "Het gazon bij het kasteel aan de waterkant is ideaal voor yogasessies voor volwassenen en kinderen."

Of hij zijn hotel in Durbuy dan zal opgeven? "Nee, ik heb drie zonen, en die helpen mee, net als mijn broer, vrouw en het personeel natuurlijk. Ook op mijn broer en het personeel kan ik rekenen. Mijn drie zaken vullen elkaar aan: artiesten die hier optreden in het kasteel van Schoten, zouden bijvoorbeeld kunnen gaan slapen in mijn hotel in Antwerpen. Uit Durbuy breek ik heerlijke gerookte Ardense ham mee en omgekeerd serveer ik dan weer Antwerps Seefbier in Durbuy.

De cirkel is rond, want de gemeente Schoten kocht het kasteel van Schoten in 1951 over van de familie Ullens de Schooten. "Een naamgenoot, die bij het verwerven van zijn adellijke titel een ‘l’ aan zijn naam toevoegde en de uitbreiding de Schooten. Maar érgens moeten wij nog een gemeenschappelijke voorvader hebben. Als knipoog gebruik ik hier het wapenschild van mijn eigen familie. 29 maart is er een groot openingsfeest met animatie op het kasseiplein voor het kasteel."

Eco-foyer De Kelder, alle dagen open vanaf 16 uur tot middernacht, zaterdag en zondag vanaf 12 uur, woensdag gesloten.

Kristin Matthyssen

Foto PDR

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio