Oekraïne: "Krim ondergaat gewapende Russische invasie"

Oekraïne: Krim ondergaat gewapende Russische invasie

Oekraïne: "Krim ondergaat gewapende Russische invasie"

Print
Het Oekraïense schiereiland Krim ondergaat een "gewapende invasie" vanwege Rusland, met meer dan 2.000 Russische soldaten die naar Simferopol zijn overgevlogen, zo heeft een hoge Oekraïense ambtenaar gezegd. Simferopol is de hoofdstad van de autonome pro-Russische republiek in Oekraïne.

"Wij maken vandaag een gewapende Russische invasie mee (..) Het luchtruim (boven de Krim) is gesloten vanwege het groot aantal landingen van Russische vliegtuigen en helikopters", zei vertegenwoordiger Sergej Koenitsjn van de (waarnemende) Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov (foto) op de Krim tegenover televisiestation ART. Hij zei dat er aldus bijna tweeduizend Russische soldaten naar een militaire luchthaven nabij Simferopol zijn overgevlogen.

Conflict uitlokken

Toertsjinov zelf heeft Moskou beschuldigd van agressie tegen zijn land. Hij zegt dat Moskou troepen op de Krim heeft ontplooid en "probeert Kiev tot een gewapend conflict te provoceren", aldus de Britse zenders ITV en BBC. Toertsjinov heeft de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen op te houden met provocaties en voegde eraan toe dat het Oekraïnse leger die provocaties "niet beantwoordt".

Het nieuwe staatshoofd in Kiev roept zijn collega in Moskou ook op te onderhandelen en de Russische troepen meteen "terug te trekken", zo blogde de BBC.

Belga, foto EPA

Nu in het nieuws