Kiev beschuldigt Rusland van schenden luchtruim

Kiev beschuldigt Rusland van schenden luchtruim

Kiev beschuldigt Rusland van schenden luchtruim

Print
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland gemeld dat het zijn luchtruim heeft geschonden en dat Moskou de bepalingen over het bilateraal akkoord omtrent de Zwarte Zeevloot heeft geschonden. Volgens de Britse commerciële omroep ITV zijn er onbevestigde berichten over het landen van militaire transportvliegtuigen met Russische troepen op militaire luchthavens en Russische soldaten op civiele locaties.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij Rusland in een nota officieel geprotesteerd omtrent de "schending van het Oekraïense luchtruim" en heeft de "onmiddellijke terugtrekking van de militairen en hun vervoer naar hun basissen geëist", aldus een communiqué in Kiev. Het beschuldigt Moskou daarbij van het "niet nakomen" van het in 1997 afgesloten bilateraal akkoord omtrent de status van de Zwarte Zeevloot op Oekraïens grondgebied, met name de marinebasis Sevastopol op de pro-Russische Krim die door Rusland wordt gehuurd.

Geen verdere details

Het protest van Kiev gaat niet dieper in op de tenlastegelegde schending, aldus de BBC. Eerder waren er berichten dat er op zijn minst vijf Russische vliegtuigen van het type Il-76 op de luchthaven van Simferopol op de Krim waren geland. Aangekomen op de militaire luchthaven nabij de hoofdstad van de Krim meldt een verslaggever van de BBC vrijdagavond daar geen beweging te zien of te horen.

Geciteerd door de BBC twitterde het gezaghebbende Flightradar24.com anderzijds dat vluchten het "gesloten luchtruim bovende Krim vermijden". Een woordvoerster in Kiev zei dat er omwille van de "laatste gebeurtenissen" in de Krim de voor vandaag/vrijdag en voor morgen/zaterdag voorziene vluchten naar en van Simferopol zijn geannuleerd.

"Trage incursie"

Volgens ITV dan weer lijkt het erop dat "wat zeer traag is begonnen als een incursie op kleine schaal op de luchthaven van Simferopol deze morgen - het testen van weerstand waar er geen was - is uitgebouwd tot onbevestigde berichten van op militaire luchthavens landende transportvliegtuigen vol Russische troepen". Ook meldde de Britse zender "toenemende berichten te horen over Russische troepen op civiele locaties doorheen de Krim".

Belga, foto AFP

MEEST RECENT