Vlaming kent verkeerscode niet

Vlaming kent verkeerscode niet

Vlaming kent verkeerscode niet

Print
De meeste Vlamingen hebben een erg gebrekkige verkeerskennis, zo blijkt uit het Radio 1-programma Hautekiet. In samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde werd er een test ontwikkeld die peilde naar de kennis van de verkeerscode bij haar luisteraars. Ruim 56.000 mensen deden mee, wat een gemiddelde score van 12,4 op 20 opleverde. Gebuisd op het theoretisch examen dus.

De test bestond uit 20 vragen die peilden naar de kennis van de wegcode. De deelnemers haalden gemiddeld zo'n 62 procent. Maar om je rijbewijs te halen is een score van minstens 82 procent vereist.

93 procent van de deelnemers wist bijvoorbeeld niet dat je in de bebouwde kom een lijnbus voorrang moet verlenen als die haar halte verlaat. 82 procent was er zich wel van bewust dat je je voorrang van rechts niet verliest als je toch even gestopt bent om bijvoorbeeld een fietser voorrang te geven. 58 procent wist echter niet wie voorrang heeft bij fietsoversteekplaatsen.

Minister Van Staat Marc Eyskens scoorde slechts 25 procent op de test, voor zijn gevoel een goede uitslag. "Ik constateer dat veel van die bepalingen in de wegcode indruisen tegen het elementair gezond verstand", legt Eyskens uit.

Stijn Daniëls van IMOB (Instituut voor Mobiliteit) had kritiek op sommige onduidelijke verkeersregels, zoals de fietssuggestiestrook die geen enkel recht geeft aan de fietser. "Dat is een mooi voorbeeld van hoe onze wegcode wel goed bedoeld in elkaar zit, maar waar je het toch wel erg moeilijk maakt voor de weggebruiker om te weten wat kan en niet kan".

Staatsecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet benadrukt dat er nog geen plannen zijn om het levenslang rijbewijs af te schaffen. Er zal wel bij het vernieuwen van het Europees rijbewijs om de 10 jaar een brochure meegegeven worden die de nieuwigheden in de wegcode aankondigt.

Doe zelf de test via www.radio1.be.

archieffoto

MEEST RECENT