Kinderen van oudere vaders lopen meer risico op ADHD en verslavingen

Kinderen van oudere vaders lopen meer risico op ADHD en verslavingen

Kinderen van oudere vaders lopen meer risico op ADHD en verslavingen

Print
Kinderen van oudere vaders hebben een grotere kans op ADHD, lage intelligentie, zelfmoordneigingen en verslavingen. Dat blijkt uit resultaten van een onderzoek van Indiana University en het Karolinska Instituut bij zo'n 2,6 miljoen Zweden.

Tegenwoordig bedraagt de gemiddelde leeftijd van mannen bij de geboorte van hun kind 33,3 jaar. Een vader van 40 jaar of ouder is dan ook geen uitzondering.

Om de consequenties hiervan te onderzoeken, analyseerden Amerikaanse en Zweedse onderzoekers de medische gegevens van Zweedse baby's die geboren werden tussen 1973 en 2001. Zowel kinderen uit verschillende families als broertjes en zusjes met dezelfde vader werden vergeleken.

Wat bleek? Kinderen van 45-jarige vaders liepen 25 keer meer risico op een bipolaire stoornis dan het nageslacht van 24-jarige vaders. Bovendien was de kans op ADHD dertien keer hoger.

Daarnaast liepen de kinderen 3,5 keer meer risico op autisme en de kans op zelfmoordneigingen en verslavingen was 2,5 keer hoger. Ook haalden kinderen van oudere vaders opmerkelijk lagere cijfers op school.

Foutjes in zaadcellen

Een mogelijke verklaring is dat er meer foutjes in de zaadcellen van oudere mannen zitten, wat gevolgen kan hebben voor het nageslacht.

Eén van de onderzoekers laat alvast weten geschokt te zijn door de resultaten. Oorspronkelijk werden de risico's namelijk veel lager ingeschat.

Toch is er volgens experts geen reden tot paniek. "Dit is zeker geen reden voor 45-plussers om geen kinderen meer te maken. Het risico dat hun nageslacht geboren wordt met een stoornis, blijft erg laag."

EDu, Archieffoto PN

Nu in het nieuws