1 / 2

Wat verandert er op 1 maart?

De (meteorologische) winter loopt op zijn eind, een nieuwe maand begint. Traditioneel gaat dat gepaard met enkele veranderingen. Wij lijsten ze voor u op.

fvranckx

Ritsen verplicht

Ritsen in het verkeer, waarbij om de beurt wordt ingevoegd bij bijvoorbeeld wegenwerken, wordt vanaf 1 maart verplicht. Wie niet ritst, begaat een overtreding van de eerste graad en riskeert een boete van 55 euro.

Lees ook: Ritsen verplicht vanaf 1 maart

Identiteitskaarten 10 jaar geldig

Identiteitskaarten die vanaf 1 maart aangevraagd worden bij de gemeenten hebben voortaan een geldigheidsduur van tien jaar. Tot hiertoe was dat vijf jaar.

De aanpassing betekent dat de burger zich nu nog om de tien jaar naar het gemeentehuis moet begeven voor een nieuwe identiteitskaart en dat hij ook maar om de tien jaar de aanmaakkosten zal moeten betalen. Voor de gemeenten betekent dit een vermindering van de werklast.

Kinderen die de leeftijd van twaalf jaar hebben bereikt krijgen een identiteitskaart die zes in plaats van tien jaar geldig is omwille van de uiterlijke wijzigingen.

De identiteitskaart van mensen ouder dan 75 jaar blijft dan weer dertig jaar geldig, maar de certificaten van deze elektronische identiteitskaarten dienen wel nog na tien jaar vernieuwd te worden om geldig te blijven.

Dopingcontrole voor Rode Duivels

De Rode Duivels, en de 31 andere voetbalploegen die zich voor de Wereldbeker in Brazilië geplaatst hebben, mogen zich vanaf nu aan dopingcontroles verwachten.

"Vanaf 1 maart gaan we urine- en bloedstalen afnemen en een biologisch paspoort opmaken", zei Jiri Dvorak, medisch directeur van de FIFA, midden februari tijdens een persconferentie in Sao Paulo.

Begrafenisondernemers en takelwagens op pechstrook

Niet alleen prioritaire voertuigen, maar ook begrafenisondernemers, takelwagens, deskundigen en parketmagistraten zullen vanaf 1 maart gebruik kunnen maken van de pechstrook bij ongevallen op autosnelwegen. Voorwaarde is dat de politie of parket hen oproept en dat ze een oranje knipperlicht gebruiken.

Jeugdhulp in Vlaanderen hervormd

De jeugdhulpverlening in Vlaanderen wordt grondig hervormd. Er komt één centrale toegangspoort die de jongeren moet doorverwijzen naar de verschillende zorgcentra, zodat alle vormen van hulpverlening op elkaar kunnen worden afgestemd.

De bedoeling van de hervorming is dat de muren tussen de verschillende sectoren gesloopt worden en dat elke jongere de hulp krijgt die hij op dat moment nodig heeft. Momenteel is de sector van de jeugdhulp in Vlaanderen namelijk nog erg versnipperd, met honderden organisaties van onder meer Kind en Gezin en Algemeen Welzijnswerk die zorg aanbieden. Het gevolg is dat gezinnen vaak niet weten waar ze terecht moeten en dat jongeren bijgevolg door de mazen van het net glippen.

Verkoop van kinder-gsm's verboden

De verkoop van gsm's die speciaal werden ontworpen voor kinderen jonger dan 7, wordt verboden. Het verbod slaat op mobieltjes in de vorm van een speelgoedje - zoals een knuffelbeertje - die bestemd zijn voor peuters en kleuters onder de 7 jaar, en een minimum aan knoppen hebben. Reclame voor gsm's die bedoeld zijn voor die leeftijdscategorie wordt ook verboden.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) gaat bij het instellen van dat verbod uit van het voorzorgsprincipe. Ze wil met andere woorden niet wachten tot er een sluitend wetenschappelijk bewijs is voor de eventuele schadelijkheid van intensief mobiel bellen.

Daarnaast moet er bij de verkoop van elke mobiele telefoon ook meer informatie aan de klant worden gegeven. Als de technische specificaties van het toestel worden vermeld, moet vanaf 1 maart namelijk ook de stralingswaarde (SAR) van de gsm of smartphone worden meegedeeld.

De toestellen zullen daarbij een quotering meekrijgen die varieert van A (weinig straling) tot E (de toestellen met de hoogste stralingswaarde). Op die manier krijgt de consument de kans om daarmee rekening te houden bij de aankoop van een product.

Statuaire ambtenaren mogen na 65e nog werken

Statutaire ambtenaren die vast zijn aangesteld bij gemeenten, OCMW's en provincies mogen voortaan ook na hun 65 jaar blijven werken. Dat is het gevolg van een besluit dat op 6 februari 2014 in het Staatsblad werd gepubliceerd. De mogelijkheid bestond al voor de statutaire ambtenaren die voor de Vlaamse overheid werken.

Belga, Archieffoto's

MEER OVER Rode Duivels