Burgemeester-met-mondmasker voert mee actie tegen Oosterweel

Burgemeester-met-mondmasker voert mee actie tegen Oosterweel

Burgemeester-met-mondmasker voert mee actie tegen Oosterweel

Print
“Als de plannen rond de Oosterweelverbinding doorgaan, draagt Zwijndrecht- Burcht de gezondheidskosten.” Omdat de bewoners niet nog meer lawaai of luchtvervuiling aanvaarden, organiseerde de actiegroep Ademloos 2070 donderdagavond een rustige manifestatie.

De bewoners zijn de vervuiling, die door het plan van de Oosterweelverbinding alleen maar erger lijkt te zullen worden, beu. Dus kwamen ze donderdagavond op straat. Het doel was om Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die naar Zwijndrecht kwam voor de opening van het nieuwe gebouw van VTBVAB, te tonen hoe erg de kwestie Oosterweel in de gemeente leeft. “Wij moeten erop wijzen dat de Vlaamse overheid de foute beslissing heeft genomen. De enige juiste beslissing kan worden genomen als er rekening wordt gehouden met gezondheid en leefbaarheid”, aldus medeactievoerder burgemeester André Van de Vyver (Groen).

De autosnelwegen E17 en E34 en de drukte die die met zich meebrengen zijn dagelijkse kost volgens Van de Vyver. “Als de autosnelweg wordt uitgebreid, zoals in de plannen staat, wordt het nog erger.”

Milieueffectenrapport

Het is niet de eerste keer dat de actiegroep Ademloos, die voorstander is van het Meccano-tracé, duidelijkheid wil scheppen over de negatieve gevolgen van de Oosterweelverbinding. De voorzitter van Ademloos 2070, die toevallig ook Kris Peeters heet, is al een hele tijd met de problematiek bezig. “We waren vooral teleurgesteld in het milieueffectrapport. Ze gingen richtlijnen rond gezondheid, fijn stof en lawaai onderzoeken, maar met de uitkomsten van het rapport is ietwat creatief omgesprongen, waardoor het leek alsof er geen enkel probleem zou bestaan. Er is geen serieus onderzoek naar de leefkwaliteit in Zwijndrecht gedaan. De gezondheid staat bij de Oosterweelverbinding duidelijk op de tweede plaats.”

Problemen met luchtwegen Maar vooral de bewoners waren donderdagavond talrijk aanwezig op de manifestatie. Dirk en Etske wonen met hun kinderen in Zwijndrecht, maar merken dat de luchtkwaliteit ver van goed is. “Onze kinderen zijn hier opgegroeid en hebben al sinds ze klein waren, problemen met de luchtwegen. Dat is de pure realiteit, en geen ver-van-ons-bedshow. Er moet dringend iets veranderen.”

NVDB
Foto Stefaan Van Hul (burgemeester Van de Vyver, uiterst recht)

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring