Kantoorgebouw op plein voor EcoHuis

Kantoorgebouw op plein voor EcoHuis

Kantoorgebouw op plein voor EcoHuis

Print
Borgerhout - Op de open ruimte voor het EcoHuis start eind dit jaar de bouw van een duurzaam kantoorgebouw voor 160 werknemers. Het zal onderdak bieden aan vijftien à twintig organisaties die actief zijn rond onder meer duurzaamheid, natuur en milieu.

Het plan van het kantoorgebouw wordt vandaag voorgesteld op Batibouw in Brussel. B-Architecten tekenden een omgekeerd u-vormig gebouw. Het project aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout kreeg de naam Mundo-Antwerpen.

De gevel komt gelijk met de andere gebouwen op de Turnhoutsebaan. Daardoor verdwijnt het gat in de gevelrij. De brede en hoge doorgang biedt toegang naar het achterliggende plein en het EcoHuis. Het gebouw is duurzaam en passief.

De oppervlakte van het gebouw is 2000 vierkanten meter. Er zijn vier vergaderzalen voor zes tot achttien personen. De architecten tekenden ook een terras, douches en een fietsenparking.

Open ontwerp

De selectie van de architecten gebeurde door het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen. De uitwerking van dit project is in handen van Ethical Property Europe in België, dat ervaring heeft met de inrichting van soortgelijke centra.

“Met het ontwerp pogen we zo veel mogelijk openheid te behouden”, zegt Iez Thiry van Ethical Property Europe. “Er komt een grote doorgang naar het plein en het EcoHuis. Tussen Mundo-Antwerpen en het Ecohuis blijft er een groen binnenplein. We willen samen met de buurt kijken naar de invulling van het plein. Met het nieuwe gebouw zal er jammer genoeg wel minder zon schijnen op het terras van het EcoCafé.”

Cambio

Het idee van Mundo-Antwerpen ontstond bij een paar Antwerpse vzw’s die werken rond duurzaamheid, en die graag met een aantal gelijkgezinde organisaties onder één dak wilden wonen. Enkele organisaties en sociale bedrijven zegden al toe, zoals het autodeelbedrijf Cambio, Centrum voor Natuur- en Milieueducatie, Hand in Hand tegen racisme, Vlaams Steunpunt Vrijwilligers en het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen.

De bouw start eind 2014. Ongeveer een jaar later zal het gebouw in gebruik worden genomen.

SVW
LuMa

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio