Reynders kan nog lang beschikbaar blijven

Print
Voor MR-kopstuk Didier Reynders schijnen er meer dan vierentwintig uren in een dag te zitten. Tussen zijn drukke bezigheden als minister van Buitenlandse Zaken en als vicepremier is het kopstuk van de Franstalige liberalen al enkele weken volop bezig met zijn campagne. De MR heeft volgens de peilingen de wind in de zeilen en Reynders voelt dat het hem bij deze verkiezing kan lukken: groter worden dan de PS. Zijn grote droom blijft federaal premier worden, en als dat niet lukt, dan toch minister-president van de Brusselse regering. “Ik ben beschikbaar”, verkondigt hij aan iedereen die het horen wil.

Terwijl hij een toer door Vlaanderen afwerkt, komt ook Elio Di Rupo, het boegbeeld van de PS, onder stoom. Haast dagelijks gaat hij op bedrijfsbezoek, in Wallonië en Vlaanderen, terwijl internationale verplichtingen extra sterk worden belicht. Didier Reynders was gisteren in de Metropool om er de Nederlandstalige versie van zijn boek Zonder taboes te lanceren, en dat gaf vonken. Reynders trekt de Brusselse MR-lijst en rekent ook op de stemmen van Nederlandstaligen die na de splitsing van Brusse-Halle-Vilvoorde geen verkozene meer kunnen halen. Vandaar zijn offensief in Vlaanderen, waarbij hij telkens zijn belofte om in het Brusselse ook iets voor de Vlamingen te doen, stevig in de verf zet.

Op stemmen uit de Vlaams-nationalistische ruif hoeft Reynders niet te rekenen. En na de scherpe aanvallen tegen CD&V en sp.a in zijn boek zal hij er bij overtuigde aanhangers van die partijen evenmin veel halen. Reynders verwijt CD&V dat ze in 2011 een veto uitsprak tegen zijn terugkeer op Financien en hekelt zijn opvolgers, twee CD&Vministers, als de uitvinders van “de pestbelastingen die mensen onnodig treffen en bovendien weinig opbrengen”. Bijkomend haalt hij nog eens scherp uit naar voormalig minister van Financiën Steven Vanackere.

Het zal bij CD&V niet in dovemansoren gevallen zijn. Reynders wijkt af van de koers van MR-voorzitter Charles Michel, die samenwerking met CD&V na 25 mei wel ziet zitten en in dat perspectief heel wat voorzichtiger is in zijn uitlatingen.

Met dergelijke tackles is Reynders behoorlijk goed op weg om zich onmogelijk te maken. Als het van zijn tegenstrevers afhangt, kan hij nog lang beschikbaar blijven.

Door Dirk Castrel

MEEST RECENT