Kobe Ilsen zet Antwerpse die pesters op hun plaats zette in de bloemen

Een undercoverreportage van Volt toonde woensdag aan dat de meeste mensen niet ingrijpen wanneer iemand publiekelijk gepest wordt. De Antwerpse Elzemarijn Daniëls sprong wél moedig in de bres en werd daarvoor beloond door presentator Kobe Ilsen.

jrosquin

Bekijk de beelden uit de 'Volt'-reportage

Drie tieners pesten een jongen in het metrostation aan de Groenplaats in Antwerpen. Ze pakken zijn tas af, geven hem klappen in het gezicht, vernederen hem en filmen alles met hun smartphones. Via een undercoverreportage wilde Volt bekijken wat de voorbijgangers zouden doen tegen de vier acteurs die de pestsituatie uitbeeldden.

De meeste mensen liepen door of bleven aarzelend toekijken. Slechts een kleine minderheid kwam tussen. De heftige reactie van Elzemarijn Daniëls (23) viel daardoor extra op. De Antwerpse die in Gent studeert, riep de pesters meteen tot de orde. “Stop daar eens mee! Er is niks stoer aan wat jullie doen.” Ze liep pas door toen het slachtoffer was “bevrijd”.

'Pesters aanpakken moet vanzelfsprekend zijn'

Voor die moedige interventie werd ze gisteren in de bloemetjes gezet door presentator Kobe Ilsen. “De hele dag krijg ik al massa’s reacties, gaande van respect en heldin tot dat gij dat durft?! Maar ik vind mijn reactie heel normaal. Pesters aanpakken zou vanzelfsprekend moeten zijn. Schrik had ik niet. Ik ben zonder nadenken tussenbeide gekomen. Als ik iets zie dat niet correct is, grijp ik in. Het is jammer dat die sociale controle de laatste jaren is verminderd.

Hoe meer omstanders, hoe meer mensen denken dat iemand anders wel zijn verantwoordelijkheid zal nemen. Pesten heeft een enorme impact op slachtoffers. Mijn broer werd vroeger ook gepest, maar hij is er goed van afgekomen. Anderen houden er littekens voor het leven aan over.”

Raf Liekens Foto VRT (Kobe Ilsen feliciteert Elzemarijn Daniëls)

MEER OVER Kobe Ilsen

Nu in het nieuws