Gewapende mannen bezetten luchthaven in Oekraïense regio Krim

Gewapende mannen bezetten luchthaven in Oekraïense regio Krim

Gewapende mannen bezetten luchthaven in Oekraïense regio Krim

Print
De Oekraïense luchthaven van Simferopol, op de Krim, blijft open, terwijl buiten het gebouw gewapende mannen in uniform patrouilleren. Eerder had een vijftigtal gewapende mannen de luchthaven bezet.

"De luchthaven functioneert normaal", verklaarde een administratief verantwoordelijke. De eerste vluchten vrijdag naar Moskou en Kiev blijven behouden en de passagiers registreren zich en passeren de veiligheidscontrole.

'Vrijwilligers'

Een tiental soldaten in uniform en met zwarte emblemen patrouilleert langs de ingang van de luchthaven. Ze antwoorden niet wanneer ze naar hun nationaliteit worden gevraagd. Een tiental pro-Russische burgers kwam naar eigen zeggen afgezakt om de orde te bewaren.

"We zijn allemaal vrijwilligers, die hier zijn om te voorkomen dat fascisten of radicalen uit het westen van Oekraïne hier landen", verklaarde een geïmproviseerde zegsman, die zich voorstelt als een vroegere politieman. Een jonge ingenieur naast hem bezweert geen extremist te zijn. "Maar als de nationalistische bandieten komen, zullen we klaar staan om te vechten. We zullen wapens vinden wanneer we er nodig hebben", verzekert hij.

Biden geeft Jatsenjoek steun

Het is duidelijk dat de spanningen tussen het nieuwe, pro-Europese, Oekraïense bewind en Rusland toenemen. Afgelopen nacht heeft ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek donderdag de "totale steun" van de Verenigde Staten voor de nieuwe leiders van het land beloofd. Dat blijkt uit een mededeling van het Witte Huis.

De vicepresident "benadrukte dat het om een belangrijke opportuniteit gaat, niet enkel om de vrede, stabiliteit en eenheid van Oekraïne te herstellen, maar ook om het vertrouwen van het Oekraïense volk in de democratische instellingen van hun land te herstellen, terwijl ze zich voorbereiden op nieuwe verkiezingen in mei", luidt het in een mededeling.

Belga
Foto Reuters (een gewapende man voor de luchthaven van Simferopol)

Nu in het nieuws