Justitie betaalt tolken en artsen niet

Het is crisis binnen Justitie. Gevangenisartsen kondigen aan maandag te staken en ook de tolken zijn de problemen met achterstallige betalingen beu. “Justitie moet mij nog 30.000 euro”, klinkt het bij de Antwerpse zelfstandige tolk Cornelia Van Bouwel. “Ik moet zelfs gaan lenen om de voorschotten op de btw te betalen.”

jrosquin

Geregeld worden tolken te laat betaald door de FOD Justitie. Dat terwijl zonder de tolken het systeem bijna plat valt, of alleszins grote vertragingen kan oplopen.

Een voorbeeld van het belang van gerechtstolken is snel gevonden. Zo werd in november 2012 een Braziliaanse drugssmokkelaar opgepakt op de luchthaven van Zaventem. Vier kilogram cocaïne zeulde de 25-jarige Guilherme mee in zijn koffer. Guilherme werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar die kon binnen de opgelegde 24 uur geen tolk vinden, bijgevolg stond de drugssmokkelaar even later terug op straat.

30.000 euro te goed

"Mijn facturen van oktober nog steeds niet betaald", vertelt Cornelia Van Bouwel, die als gerechtstolk Roemeens voor meerdere rechtbanken en politiediensten werkt. "Justitie moet mij nog 30.000 euro voor de afgelopen maanden."

De vereniging vreest dan ook dat dit tot gevolg zal hebben dat er tolken gaan afhaken. Bovendien liggen de tarieven die Justitie uitkeert veel lager dan wanneer men particulier gaat tolken.

Geen acties

Lextra Lingua plant niet meteen acties. De organisatie heeft vrijdag wel een onderhoud met minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld).

Niet alleen de gerechtstolken zijn boos, ook de gevangenisartsen zijn de laattijdige betalingen beu. Zij dienden een stakingsaanzegging in voor maandag 3 maart. Ze vragen onder meer de onmiddellijke betaling voor hun prestaties van november, december en januari.

SaRe Foto JHS (De Braziliaanse Daniela Mancini met tolk tijdens het proces over kinderfoltering)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER