"Rusland belooft territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren"

Rusland belooft territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren

"Rusland belooft territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren"

Print
Rusland heeft zich ertoe geëngageerd de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren en heeft verzekerd niet achter de problemen in de Krim te zitten. Dat heeft VS-minster van Buitenlandse Zaken John Kerry donderdag verklaard na een telefonisch onderhoud met zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Na de stroomversnelling waar de gebeurtenissen in Oekraïne zijn terechtgekomen en de toegenomen spanningen in de Krim, waar de Russische vloot gestationeerd is, hebben Warschau en Londen hun bezorgdheid geuit, terwijl Washinton en de Navo Moskou opriepen een escalade te voorkomen. Zowel Kerry als het Witte Huis stuurden een waarschuwing richting Rusland tegen provocaties en verklaarden de Russische militaire activiteiten in de regio in het oog te houden.

Tijdens het telefoongesprek verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken dat "de militaire oefeningen geen verband houden met Oekraïne en eerder geprogrammeerd waren, en hij heeft ook de verklaring van president Poetin herhaald dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne zal respecteren", stelde Kerry.

"We gaan kijken welke keuzes Rusland de komende dagen maakt en of ze hun verklaring bevestigen. Want woorden zijn woorden. We hebben allemaal geleerd dat daden het verschil maken", dixit de VS-minister. In een poging zich verzoenend op te stellen, zei Kerry "specifiek te hebben gevraagd dat Rusland met de VS en onze vrienden en bondgenoten zou samenwerken om Oekraïne bij te staan bij de heropbouw van zijn eenheid, veiligheid en economie.

Foto AFP

.

Nu in het nieuws