Gemeente wil taks op reclamebladen niet verlagen

De meerderheidspartijen gaan de belasting voor het verspreiden van lokale advertentiebladen niet verlagen. Gemeenteraadslid Jos Hellemans( CD&V) had daarom gevraagd.

Van Rompaey Chris

N-VA, Groen en sp.a pasten eind vorig jaar het belastingreglement op de huis-aan-huisverspreiding van reclamedrukwerk aan. "Het gevolg hiervan is dat sommige winkelketens sinds januari geen belasting meer moeten betalen, omdat hun folder minder dan tien gram weegt, terwijl een plaatselijk advertentieblad als 't Gazetje zo'n 7000 euro per jaar meer mag gaan betalen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn", stelt Jos Hellemans.

"Ik heb de laatste twintig nummers van 't Gazetje gewogen. Elf exemplaren wogen meer dan vijftig gram, negen nummers wogen minder. Dat betekent dat 't Gazetje gemiddeld vier eurocent per verspreid exemplaar moet betalen. Ik heb op de gemeenteraad voorgesteld om voor lokale advertentiebladen die ook redactionele informatie verspreiden op minder dan 40.000 exemplaren een apart tarief van twee eurocent per exemplaar in het leven te roepen."

Als gevolg van deze gemeentelijke belasting heeft uitgever François Coomans onlangs trouwens aangekondigd om met 't Gazetje te stoppen. Hellemans, vroeger schepen van Lokale Economie, betreurt dit. "Het is maatschappelijk noodzakelijk dat zulke lokale advertentiebladen met hun lokale informatie blijven bestaan."

Chris VAN ROMPAEY

Archieffoto Patrick Hattori

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio