Krokusvakantie komt eraan: pas op voor inbrekers

Print
Morgenavond start de krokusvakantie. Dat betekent dat veel mensen op vakantie vertrekken, op zoek naar sneeuw of zon. Bovendien wordt het nog snel donker. De uitgelezen kans voor inbrekers om rustig hun slag te slaan in de tijdelijk onbewoonde huizen.

De politie waarschuwt dan ook om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen voor de komende vakantieperiode. Dievenbendes hebben namelijk steeds meer trucs achter de hand om te zien of u thuis bent.

HOE WETEN ZE DAT JE NIET THUIS BENT?

Mensen maken er vaak geen geheim van dat ze niet thuis zijn. Zo zijn er duidelijke tekens als rolluiken die overdag naar beneden blijven, post die in de brievenbus blijft steken, een auto die niet in de carport staat of lichten die 's avonds niet aangaan.

Daarom is het belangrijk om het huis bewoond te doen lijken. Plaats een automatische lichtschakelaar, vraag buren of vrienden om de post uit te halen, zorg dat uw tuin verzorgd blijft en vraag eventueel om af en toe een auto op uw oprit te parkeren.

Maar ook al doet u moeite om uw afwezigheid te verbergen, inbrekers proberen toch via innovatieve trucjes te weten te komen of u thuis bent of niet.

Propje/tandenstoker/mat/uitnodiging tussen de deur

Een heel eenvoudige, maar effectieve truc. Inbrekers steken een propje of tandenstoker tussen de deur en de omlijsting. Later keren ze terug om te kijken of het er nog steeds zit. Is het propje weg, dan is de bewoner thuis. Zit het er nog, dan is dit het signaal voor de inbreker om zijn slag te slaan.

Tip: Als je een propje ziet, haal het dan meteen weg en verwittig de politie.

Telefonische enquêtes

Inbrekers nemen telefonisch een valse enquête af. Via slinkse vragen peilen ze naar allerhande informatie, waaronder de periode wanneer u op vakantie bent. Dit gebeurt ook met enquêtes via e-mail.

Tip: Wees altijd bedacht op het soort vragen dat wordt gesteld. Antwoord nooit op vragen die gaan over de periodes dat u afwezig bent.

Sociale media als Facebook en Twitter

Tegenwoordig posten mensen bijna alles op sociale media. Ook wanneer ze op vakantie gaan. Sociale media zijn voor inbrekers een handig hulpmiddel. Denk eraan, niet enkel uw vrienden lezen mee.

Tip: Pas op met wat u op Facebook deelt. Post nooit wanneer u op vakantie gaat en vraag vrienden om dit ook niet te delen.

Overlijdensberichten

Vaak gebeurt het dat op rouwbrieven verschillende adressen staan, zowel van de overledene als de naaste familie. Ook staan de datum en het uur van de uitvaartplechtigheid vermeld.

Voor inbrekers is dit de uitgelezen kans om hun slag te slaan. Het is immers zeker dat de bewoners afwezig zijn. Hetzelfde geldt voor trouwuitnodigingen of geboortekaartjes.

Tip: Vermeld geen adressen van familieleden op rouwbrieven. Beperk u tot het adres van de begrafenisondernemer. Wat trouwuitnodigingen betreft, kan u best enkel het feestadres vermelden. Bij geboortekaartjes aan de deur van de ziekenhuiskamer wordt best het adres van de ouders onleesbaar gemaakt.

HOE KOMEN ZE BINNEN?

Deur of raam intrappen

Het is vaak niet moeilijk om binnen te komen. Zo kunnen inbrekers zowel een deur intrappen als een raam ingooien om de woning te betreden. Dit soort inbraken gebeurt vaak overdag, zodat het lawaai minder te horen is.

Tip: Verstevig de deur met een extra slot op kniehoogte, of plaats een stevigere deur. Houd waardevolle spullen uit het zicht. Leg uw juwelen niet op één plaats, maar verspreid ze over het hele huis. Maak het inbrekers niet al te makkelijk.

Via raam op eerste verdieping

Steeds vaker komen dieven binnen langs openstaande ramen op de eerste verdieping. Ze klimmen omhoog langs een omheining of een regenpijp, maken gebruik van rondslingerende ladders of tuinmeubelen en gebruiken zelfs vuilnisbakken om naar boven te raken.

Tip: Laat nooit iets in uw tuin rondslingeren waarmee inbrekers een raam kunnen bereiken. Hetzelfde geldt voor de tuin van uw buren.

Cilinder afbreken (Bulgaarse methode)

Inbrekers kunnen door middel van een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is het erg makkelijk om de deur te openen.

Tip: Installeer een verzonken cilinderslot of een veiligheidsslot.

'Hengelen' via brievenbus

Via de brievenbus kunnen inbrekers aan de hand van een ijzerdraad het slot opendraaien of ontgrendelen.

Tip: Haal altijd de sleutel uit het slot. Zorg dat ook overdag het nachtslot gesloten is. Plaats eventueel iets over uw brievenbus.

Gaatje boren onder slot

Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam. Daarna kunnen ze met een ijzerdraad proberen de sleutel om te draaien.

Tip: Zorg ervoor dat er nooit een sleutel op het slot van uw deur of raam zit.

Insluipen

Het kan ook zonder al te veel moeite. Overdag kunnen inbrekers gewoon een huis binnenlopen als de deur niet op slot is.

Tip: Doe ramen en deuren altijd dicht en op slot, ook als u naar boven gaat of in de tuin zit. Laat de sleutels niet in de sloten zitten.

Flipperen om deur te openen

Bij 'flipperen" wordt de dagschoot met bijvoorbeeld een bankkaart of een stuk frisdrankfles ingedrukt en geopend.

Tip: Zorg dat de deur op het nachtslot zit. Het is dan niet mogelijk te flipperen, omdat de dagschoot niet teruggeduwd kan worden. Ook een anti-inbraakstrip werkt tegen flipperen.

ANDERE METHODES

Babbeltruc

De babbeltruc wordt steeds vaker toegepast. Betrouwbaar ogende onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te raken. Ze doen zich voor als bijvoorbeeld een meteropnemer, reparateur of politieagent. Ze kunnen ook vragen om een pen of een glas water of vragen of hun kind naar het toilet mag. Vaak blijft de deur openstaan en glipt er een handlanger het huis binnen.

Tip: Doe niet zomaar open voor onbekenden. In andere gevallen: handel zoveel mogelijk bij de deur af en zorg dat onbekenden niet zomaar binnenkomen. Vraag ook altijd naar een identiteitsbewijs.

Bargoense tekens

Volgens sommige mensen gaat het om een fabeltje, maar politie heeft er toch al oproepen over gehad: de Bargoense tekens.

Het gaat om simpele tekens die op uw gevel of voor uw huis worden aangebracht. Ze dienen als codes voor andere inbrekers. Zo zou een driehoek betekenen dat er een vrouw alleen woont. Een ruit met een punt zou duiden op iets van waarde in het huis.

Tip: Als u vreemde tekens opmerkt op uw gevel, verwittig dan de politie. Als deze hier niets mee wil doen, verwijder het dan direct.

EDu, Archieffoto

.

Nu in het nieuws