Nieuw Turnhouts hartcentrum "vult blinde vlek in"

Nieuw Turnhouts hartcentrum vult blinde vlek in

Nieuw Turnhouts hartcentrum "vult blinde vlek in"

Print
Turnhout - In het AZ Turnhout is deze week een nieuw hartcentrum van start gegaan. Hartpatiënten kunnen er terecht voor beeldvorming of voor heelkundige ingrepen. Het centrum moet een oplossing bieden voor patiënten uit de streek.

Hart- en vaatziekten komen vaak voor in België en zijn een belangrijke oorzaak van sterfte. Bij een verstopping van een bloedvat is het belangrijk dat de patiënt snel geholpen wordt, volgens artsen liefst binnen de 90 minuten.

Het in Turnhout geopende hartcentrum zal zorg bieden aan patiënten in de omgeving. "Het ziekenhuis is al vele jaren vragende partij voor het hartcentrum", zegt gedelegeerd bestuurder Jo Leysen. "Terwijl patiënten uit de Kempen voorheen moesten worden doorverwezen naar een gespecialiseerd of universitair centrum buiten de regio zoals Antwerpen of Leuven, kunnen zij voortaan dicht bij huis worden behandeld."

Meer specifiek kunnen in het hartcentrum diagnostische katherisaties uitgevoerd worden, waarbij vernauwingen in de kransslagaders met contraststof en röntgenstralen in beeld kunnen worden gebracht. Patiënten kunnen er ook terecht voor invasieve ingrepen, zoals het openmaken van een vernauwde kransslagader met een ballon of stent. Er is een team van gespecialiseerde artsen aanwezig voor interventiecardiologie.

De associatie UZ Leuven - AZ Turnhout kreeg in maart 2013 groen licht vande Vlaamse overheid voor de uitbating van het cathlab (catherisatielaboratorium). De uitbating gebeurt in samenwerking met het UZ Leuven. Momenteel wordt de deelname van AZ Herentals aan het hartcentrum voorbereid en was er interesse vanuit het Molse Heilig Hartziekenhuis. AZ Sint-Dimpna uit Geel werd uitgenodigd.

Foto Bert De Deken

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio