"De kip was er het eerst"

De kip was er het eerst

"De kip was er het eerst"

Print
Wie kwam er het eerst, de kip of het ei? Een vraag die geleid heeft tot tal van wetenschappelijke en filosofische discussies en waarop het antwoord al eeuwen een groot mysterie is. Maar onderzoekers van de universiteit van Warwick en Sheffield beweren het antwoord te weten: de kip was er het eerst. Dat meldt The Daily Mail.

Onderzoekers vonden dat de vorming van de eierschaal afhankelijk is van een proteïne dat zich in de eierstokken van een kip bevindt. De proteïne, ovocledidin-17, of OC-17, werkt als een katalysator om de ontwikkeling van de eierschaal te versnellen. Alleen met een harde eierschaal kunnen de dooier en de beschermende stoffen worden vastgehouden, om zo uit te groeien tot een kuikentje.

Eindelijk bewijs

De wetenschappers gebruikten een supercomputer om in te zoomen op de ontwikkeling van een ei. De computer HECToR, die gelokaliseerd is in Edinburgh, onthulde dat de proteïne OC-17 cruciaal is voor de vorming van de eierschaal.

"Er is lang het vermoeden geweest dat het ei eerst kwam, maar nu hebben we het wetenschappelijk bewijs dat in feite de kip er eerst was", zegt Dr. Colin Freeman van de universiteit van Sheffield. "Proteïne OC-17 was al eerder ontdekt, maar door de computer kunnen we nu ook zien hoe deze het proces controleert."

archieffoto

.

Nu in het nieuws