Kwart van Belgen kruipt achter stuur met te veel alcohol in het bloed

Kwart van Belgen kruipt achter stuur met te veel alcohol in het bloed

Kwart van Belgen kruipt achter stuur met te veel alcohol in het bloed

Print
Een kwart van de Belgen zou achter het stuur kruipen met een te hoog promillegehalte zolang ze er de effecten niet van gewaarworden. De Belgen laten daarbij andere Europese landen ver achter zich. Dat blijkt uit een groots opgezette peiling in opdracht van de Franse Fondation VINCI Autoroutes, waaraan ook 1.001 Belgen deelnamen.

De enquête werd afgenomen bij duizenden bestuurders uit zeven landen: Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Groot-Brittannië, Italië en Zweden, en peilt naar het rijgedrag en enkele standpunten over het verkeer. Over het algemeen scoort België gemiddeld, toch zijn er enkele uitschieters waar we niet echt trots op mogen zijn.

De Belgen schieten er vooral uit wat alcohol betreft. Maar liefst 25 procent geeft aan achter het stuur te kruipen met te hoge alcoholwaarden zolang ze er de effecten niet van gewaarworden. Ze worden gevolgd door de Fransen (17 procent) en Italianen (12 procent). Vooral Spanje en Zweden scoren beduidend lager met respectievelijk 4 en 3 procent.

Met 42 procent heeft België ook de meeste bestuurders die vermoeid achter het stuur zouden kruipen. Het Europese gemiddelde ligt daarbij op 34 procent. Dat is enigszins opmerkelijk, want meer dan twee op de drie Belgen kruisten aan dat je dat nooit zou mogen doen. Voorts blijkt onder meer dat Italianen zichzelf de beste bestuurders vinden en zichzelf een 8 op 10 geven. Daarmee tonen ze weinig zelfkennis, want de helft van alle respondenten vindt Italiaanse bestuurders het minst verantwoordelijk. De Belgen kennen zichzelf een 7,7 toe, net onder het gemiddelde.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws