Spanningen tussen Oekraïne en Rusland nemen toe

Spanningen tussen Oekraïne en Rusland nemen toe

Spanningen tussen Oekraïne en Rusland nemen toe

Print
Het conflict op het Oekraïense schiereiland Krim dreigt helemaal uit de hand te lopen. Vanochtend hebben onbekenden de gebouwen van het parlement en de regionale regering bezet. Intussen begeven Russische troepen zich "in het kader van een dringende drill" naar hun oefenplaatsen. Rusland heeft Oekraïne wel verzekerd dat het de bilaterale akkoordden omtrent de Zwarte Zeevloot zal eerbiedigen.

Lees ook: 'Ex-president Janoekovitsj bevindt zich in Moskou'
en ook: Akkoord over regeringscoalitie in Oekraïne

Matrozen van de Baltische en Noordelijke vloot schepen in in grote landingsschepen. Tegelijkertijd begeven groepen van de luchtmacht in Pvosk zich naar een vliegveld om aan boord te gaan van vliegtuigen die op geplande plaatsen moeten landen. De landingsplaatsen worden pas bekend eenmaal de vliegtuigen zijn opgestegen en op weg zijn, aldus het ministerie. Alle mobiele eenheden van de para-troepen en de marine staan klaar om overal te landen bij gelijk welk weer.

Rusland huurt in de havenstad Sevastopol voor 98 miljoen dollar per jaar een basis af voor zijn Zwarte Zeevloot. De bilaterale huurovereenkomst stelt dat de Russen tot mei 2017 militair aanwezig mogen zijn op de Krim.

Oekraïense president waarschuwt Rusland

De Oekraïense waarnemend president, parlementsvoorzitter en legerleider Aleksandr Toertsjinov heeft in het Oekraïense parlement Moskou gewaarschuwd dat elke beweging van manschappen van de Zwarte Zeevloot op de Krim als een "daad van militaire agressie" tegen Oekraïne zal gelden. Alle militairen moeten blijven op de in de akkoorden voorziene plaatsen.

Het nieuwe regime in Oekraïne heeft de Russische zaakgelastigde bij zich geroepen. Het ministerie ontbood Andrej Vorobjov om hem twee nota's te geven. Een eerste voorziet dat er "zonder uitstel" bilateraal overleg moet komen.

De tweede vraagt "alle Russische militaire eenheden van de Zwarte Zeevloot zich ervan te onthouden zich te bewegen tussen de plaatsen op Oekraïens grondgebied waar ze gestationeerd zijn".

Vorobjov kreeg te horen dat zijn land "de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen de onafhankelijkheid, soevereiniteit van Oekraïne en de bestaande grenzen te respecteren", aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Moskou zal akkoorden erbiedigen

Rusland heeft zijn buurland Oekraïne intussen wel verzekerd dat het de bilaterale akkoordden omtrent de Zwarte Zeevloot zal eerbiedigen.

"Aangaande de verklaringen over schendingen door Rusland van de akkoorden over de Zwarte Zeevloot, verklaren wij dat in de huidige moeilijke situatie de Russische Zwarte Zeevloot de bewuste akkoorden strikt zal naleven", aldus de persdienst van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, geciteerd door de Russische persbureaus.

Onderzoek naar terrorisme

In Oekraïne is inmiddels ook een gerechtelijk onderzoek naar "terrorisme" op de Krim geopend, zo heeft het parket-generaal donderdag bekendgemaakt. Volgens het communiqué hebben twee groepen van tien tot vijftien onbekenden, ieder met vuurwapens gewapend, in de nacht van woensdag op donderdag de gebouwen van de regionale regering in Simferopol aangevallen.

Foto Reuters (onlusten in de Krim)

.

Nu in het nieuws