Antwerpse vuilniszakken zijn van slechte kwaliteit

Antwerpse vuilniszakken zijn van slechte kwaliteit

Antwerpse vuilniszakken zijn van slechte kwaliteit

Print
De Antwerpse restafvalzakken scheuren te snel. Dat blijkt uit een kwaliteitscontrole. De stad Antwerpen kijkt ondertussen uit naar een nieuw type afvalzak. Die zou 'oren' hebben, waarmee de restafvalzak kan worden gesloten.

Gemeenteraadslid Koen Laenens (NVA) stelde zelf de gebrekkige kwaliteit van de restafvalzakken vast, en hij was duidelijk niet de enige. "Omdat de sorteerstraatjes nog niet morgen in alle straten van Antwerpen aanwezig zullen zijn, is het misschien goed dat er een nieuw type van vuilniszak op de markt komt", zegt Laenen.

Schepen van Stads- en Buurtonderhoud Philip Heylen (CD&V) bevestigt dat er sinds eind 2013 veel klachten kwamen over de huisvuilzakken. Het werd bevestigd door een steekproef. "De zakken voldoen niet aan het criterium 'foliedikte'", zegt Heylen. "Wanneer de leverancier in gebreke blijft, riskeert hij een boete."

Dikkere 'folie'

Het contract verloopt op Valentijn 2015. Voor de zomer wordt het nieuwe bestek opgestart. De kwaliteitsvoorwaarde 'foliedikte' zal nog scherper worden geformuleerd. Er wordt ook uitgekeken naar een nieuw type van vuilzakken.

"De naad van de trekbandzak wordt in deze vervangen door de 'oren' van de zak die bovenaan kruiselings aan elkaar geknoopt worden", zegt Heylen. "Hierdoor wordt de stevigheid verbeterd."

SACHA VAN WIELE

Foto JaTi

Nu in het nieuws