Carnavalsgroep zorgt jaar na SS’ers weer voor controverse

Print

Carnavalsgroep zorgt jaar na SS’ers weer voor controverse

Aalst - De Aalsterse carnavalsgroep Eftepië pakt weer uit met een controversiële praalwagen. Door een zwarte Sint-Maarten op een zak vol OCMW-geld te plaatsen, zorgt het een jaar na de SS'ers in de stoet weer voor commotie.

De praalwagen is gebaseerd op het debat rond Sinterklaas en racisme. "We hebben voor een keer de rollen omgedraaid en gekozen voor een zwarte Sint-Maarten, onze plaatselijke Sint", zegt Michel Keymeulen, oprichter van de Aalsterse carnavalsgroep Eftepië. "Hij zit op een zak OCMW-geld en zijn koets wordt getrokken door de blanke pieten. Die stellen de hardwerkende Vlaming voor, de nieuwe slaven."

De spot drijven

Het Aalsterse carnaval staat erom bekend dat het steeds de spot drijft met onderwerpen uit de actualiteit, vaak tot op het scherpst van de snee. "Het Aalsterse carnaval is een levende cartoon", zegt Keymeulen. "We willen niemand tegen de schenen schoppen, maar we willen wel de spot drijven met maatschappelijke thema's. We doen dat op een onschuldige manier en willen niemand viseren. Onze praalwagen moet zeker niet persoonlijk genomen worden. Het is niet onze bedoeling om racistisch uit de hoek te komen."

Context

"Je moet de koets binnen de context en de geest van het Aalsterse carnaval bekijken", zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding. "Het is niet aan ons om te censureren. Het is en blijft carnaval. Dat moet soms controversieel zijn. Iedereen mag zeggen en denken wat hij wil."

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen

LARA MEYERS, SILKE VAN DEN VEYVER

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio