1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

"Brouwersvliet is géén no-gozone geworden"

Na de Bask Hodei Egiluz Díaz (24) is Germain 'Steven' Mboyo Bombole (24) de tweede jongeman op korte tijd die spoorloos verdwijnt na een bezoekje aan de Brouwersvliet. Heeft Antwerpen zijn eigen Bermudadriehoek? Is de straat een no-gozone geworden?

jatimmermans

Een winkelierster, die liever anoniem blijft, zag de buurt door de jaren heen veranderen. Maar daarom niet in de negatieve zin. “Ik liep hier als klein meisje al rond in de periode dat het Schipperskwartier nog niet was opgekuist, toen de carrousel nog bestond. De overlast was toen veel zichtbaarder dan nu. Dronken mannen zwalpten over straat, sliepen soms letterlijk hun roes uit op de stoep. Na de opkuis van het Schipperskwartier verdween dat soort problemen, maar helemaal is de criminaliteit niet verdwenen. Er is altijd schorriemorrie dat blijft plakken. Maar de Brouwersvliet een no-gozone? Naar mijn gevoel niet.”

Volgens politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens klopt het dat sommige wijken een bepaald type overlastfenomenen aantrekken. "De gelegenheid maakt de dief, zegt het spreekwoord. Datzelfde geldt ook de Brouwersvliet. Het Schipperskwartier trekt een uitgaanspubliek aan, dat vaak vrij veel cash geld bij zich heeft en in sommige gevallen ook nog gedronken heeft. Dader en slachtoffer vinden er elkaar", aldus Bastiaenssens."

Vrij donker

Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) is er geenszins sprake van een piek in het aantal criminele feiten op de Brouwersvliet. "Elk feit is er uiteraard één te veel", zegt de burgemeester. "En de nieuwe verdwijning is bijzonder betreurenswaardig. Maar de cijfers tonen niet aan dat de Brouwersvliet een nieuwe hotspot voor criminele feiten is geworden. Het klopt dat het er vrij donker is. Qua ruimtelijke veiligheid is de straat niet ons beste voorbeeld. Dat is historisch gegroeid en heeft vooral zijn invloed op auto-inbraken. Daarom zijn we onze preventiecampagne daar gestart. Voorlopig is er geen plan om die specifieke locatie aan te pakken, maar ruimtelijke veiligheid is wel een prioriteit bij de aanleg van andere projecten in de stad."

Lees het volledige artikel donderdag in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

DENNIS VAN DAMME

Foto Patrick De Roo

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio