Michelle Obama kondigt etikettering tegen obesitas aan

Michelle Obama kondigt etikettering tegen obesitas aan

Michelle Obama kondigt etikettering tegen obesitas aan

Print
De Amerikaanse first lady Michelle Obama gaat donderdag een reeks voorstellen aankondigen waarmee ze de etikettering van voedselproducten wil aanpassen. Doel is de Amerikanen te helpen gezondere keuzes te maken en de strijd op te voeren tegen obesitas. Die ziekte treft in de Verenigde Staten een derde van de volwassenen.

"Onze belangrijkste richtlijn is heel eenvoudig: we willen dat jullie als ouders en consumenten de supermarkt kunnen binnengaan, een product uit de rekken nemen en weten of het goed is voor jullie gezin", stelt Obama in een mededeling.

Hart- en vaatziekten

Het nieuwe etiketteringssysteem van het Agentschap voor voedselproducten en geneesmiddelen dat de voedingswaarde van ongeveer 700.000 producten beschrijft, is sinds de invoering in 1994 slechts eenmaal aangepast. Bedoeling is dat ook de laatste wetenschappelijke informatie over het verband tussen voeding en chronische zoekten als obesitas en cardiovasculaire aandoeningen mee in rekening wordt genomen.

Zo zou een nieuwe lijn meer details geven over de toegevoegde suikers. Ook zou de nieuwe aanduiding komaf maken met de voorbijgestreefde beschrijving van voedselporties en calorieën, om beter de werkelijk verbruikte hoeveelheden aan te duiden. De etiketten zullen ook op een manier worden ontworpen dat ze sleutelinformatie beter aanduiden. Sinds haar echtgenoot naar het Witte Huis verhuisde, heeft Michelle Obama van de strijd tegen obesitas haar stokpaardje gemaakt.

Belga, archieffoto AFP

MEEST RECENT