Containers aan sociale hoogbouw verdwijnen

Containers aan sociale hoogbouw verdwijnen

Containers aan sociale hoogbouw verdwijnen

Print
Bovengrondse afvalcontainers aan de sociale hoogbouw van Woonhaven en De Ideale Woning worden tegen november weggehaald. De bewoners selecteren hun afval onvoldoende en de containers gaven aanleiding tot sluikstorten. Huurders moeten opnieuw afvalzakken buitenzetten.

"Het afval in de containers is slecht gesorteerd en trekt sluikstort gesorteerd en trekt sluikstort aan", zegt schepen van Stads- en Buurtonderhoud Philip Heylen (CD&V). "De verwerkers van pmd, papier en karton en gft weigerden karton en gft weigerden de containers te aanvaarden, waardoor het afval als restafval, de duurste fractie, verwerkt moest worden. Die verwerkingskosten lopen op tot ongeveer 676.000 euro. Afvalverbranding betekent ook een extra belasting voor het milieu."

Aan de sociale woningen in de Van der Sweepstraat was er reeds een proefproject. Dat zou door iedereen positief zijn geëvalueerd. "In de plaats van de containers brengen we markeringen aan op de grond", zegt de schepen. "De bewoners moeten dan daar hun afval achterlaten. Dat betekent wel dat de huurders gftzakken moeten kopen. Pmd-zakken krijgen ze gratis. Wanneer de bewoners afval selectief inzamelen en goed sorteren, zal hun 'afvalfactuur' zeker dalen. Deze werkwijze is een overgangsmaatregel tot er sorteerstraten zijn."

Wim Van Osselaer (Vlaams Belang) gelooft niet in het project. "De torenblokken tellen elk 18 verdiepingen en 75 appartementen", zegt het gemeenteraadslid. "Wanneer het afval in huisvuilzakken moet worden aangeboden, zal dit tot resultaat hebben dat per woonblok honderden afvalzakken moeten worden buitengezet. Vooral in de zomer zal het nieuwe systeem aanleiding geven tot grote chaos en geuroverlast."

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

SACHA VAN WIELE

Foto Dirk Kerstens

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio