Storm van protest tegen dubbele naam

Storm van protest tegen dubbele naam

Storm van protest tegen dubbele naam

Print
De nieuwe naamwetgeving, waarbij een dubbele achternaam de standaard wordt, wekt een stroom van negatieve reacties op. Notarissen, experts familiekunde en de doorsnee Vlaming vinden de nieuwe wet voor niks nodig.

Binnenkort krijgen kinderen standaard een dubbele achternaam: die van de vader gevolgd door die van de moeder. Tenzij de ouders zelf voor een andere optie kiezen, bijvoorbeeld enkel de naam van de vader of de moeder.

De nieuwe wet valt niet in goede aarde. "Dit dreigt de zaken veel ingewikkelder te maken", zegt Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen. De voorzitter van Familiekunde Vlaanderen Regio Antwerpen vreest voor een verarming van het namenlandschap. "Heel wat familienamen, vooral die met een moeilijke schrijfwijze, zullen gewoon verdwijnen."

Ook de gewone Vlaming is er niet voor te vinden. Bij een online poll op gva.be blijkt negentig procent van de respondenten niet achter de nieuwe naamwetgeving te staan. Bij een rondvraag op de Meir tekent zich dezelfde tendens af. "Volstrekt belachelijk", klinkt het meermaals.

Lees ook: Hoe zouden ze heten met de nieuwe regeling?

Wat zegt de nieuwe naamwet precies?

DEVA

Foto AFP

.

Nu in het nieuws