Dossier Oosterweel

Oosterweel met een lach en een traan

Print
Met het debat van dinsdagavond over de keuze van de regering voor het BAM-tracé in de Antwerpse gemeenteraad zou je als niet-geoefende burger kunnen denken dat de zaak nu wel beklonken is. Niet meer talmen, spade in de grond en vooruit met de geit!

Maar zoals burgemeester André Van de Vyver van Zwijndrecht tegen een van mijn collega's zei: "De weg is nog lang." Zijn gemeente is zeer ontevreden over een aantal ingrepen die het grondgebied staat te wachten. Van de Vyver hoopt een front van meerderheid en oppositie te kunnen vormen om een vuist te maken in Brussel. Hij is van plan om al zijn wettelijke en administratieve rechten te gebruiken. Alleen over een lokale volksraadpleging heeft hij het nog niet, maar dat kan nog komen.

De weg is nog lang. Zo lang zelfs dat Dirk Van Mechelen zegt dat het Masterplan 2020 niet meer bestaat, in het beste geval kunnen we onze hoop vestigen op het Masterplan 2030. Van Mechelen blijft ook hameren op de financiering van het huidige plan, die volgens hem niet haalbaar is. Meer nieuws daarover krijgen we eind maart van het Rekenhof. Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters ziet geen problemen, maar zal hij na 25 mei nog wel minister van Begroting zijn?

Gisteren hebben we overigens tussen de bedrijven door nog een politiek raadseltje opgelost. Hoe kon Open Vld in het Vlaams Parlement zo kritisch zijn over de plannen van de regering, terwijl de partij zich in het Antwerpse college toch perfect loyaal heeft gedragen? Antwoord: over Oosterweel is nooit gestemd. De schepenen Koen Kennis (N-VA) en Marc Van Peel (CD&V) gingen naar Brussel voor de gesprekken met de regering, Open Vld (met name: schepen Claude Marinower en fractieleider Annemie Turtelboom) keek even de andere kant uit en iedereen was tevreden. Tja, dat is politiek.

Afsluiten doen we met een vrolijke noot. De spade is wel degelijk in de grond gestoken! Voordat u al te euforisch wordt: het gaat om de werkzaamheden voor de aanleg van de Noorderleien en het Operaplein. Althans, om de voorbereidende werkzaamheden. Of liever: om het prepareren van de nutsleidingen. Ik weet het, dit is nu een beetje een anticlimax. Maar wij beloven u: als dat Operaplein ooit wordt voltooid zoals het in de plannen staat, dan zal Antwerpen er geen spijt van krijgen.

Door Lex Moolenaar

Meer over Oosterweel en overkapping Ring