Elf agenten spoorwegpolitie veroordeeld wegens mishandeling

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdagnamiddag elf agenten van de federale spoorwegpolitie schuldig bevonden aan het mishandelen van arrestanten. Twee van de verdachten genoten de gunst van de opschorting, één man kreeg een werkstraf van 160 uur en de acht anderen kregen celstraffen die gingen van 12 maanden tot 40 maanden. Voor zeven van hen was dat een straf met uitstel maar één man, die verstek liet, heeft een effectieve celstraf gekregen. De rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding. Twee verdachten werden tenslotte volledig vrijgesproken.

jrosquin

Frustratie

De verdachten, onder wie verschillende vrouwen, maakten deel uit van de federale spoorwegpolitie en stonden in het Brusselse Zuidstation in voor de ordehandhaving. Uit frustratie met de volgens hen lamentabele werking van Justitie zouden ze zich maandenlang misdragen hebben tegenover mensen die in en rond het station werden opgepakt.

Vuistslagen

Die mishandelingen en vernederingen namen soms zeer zware vormen aan. Zo werden de arrestanten herhaaldelijk in het kruis getrapt of met geweld op de grond gegooid en dienden ze vuistslagen, elleboogstoten en schoppen te incasseren. Eén man werd ook geslagen met een stroomkabel.

De vernederingen gingen maandenlang door, tot enkele geschokte collega's de Algemene Inspectie waarschuwden. Een deel van de agenten nam ontslag of werd geschorst en later overgeplaatst. De rechtbank bevond elf verdachten woensdag schuldig aan diefstal met geweld, willekeurige vrijheidsberoving, onmenselijke behandeling, opzettelijke slagen en verwondingen, het gebruik van onwettig geweld en het opstellen van valse processen-verbaal en administratieve rapporten.

Rechtbank geschokt

In haar vonnis toonde de rechtbank zich geschokt door wat ze een volslagen onaanvaardbaar optreden van de betrokkenen noemde. "Ze hebben de openbare orde zwaar verstoord en het imago van de politie zware schade toegebracht', klonk het.

Belga Foto PN (agenten van de spoorwegpolitie)