De Oscar-concurrenten van 'The Broken Circle Breakdown'

Print
Neemt The Broken Circle Breakdown op zondag 2 maart een Oscar in ontvangst voor Beste Buitenlandse Film, of gaat een van de vier andere genomineerden met het felbegeerde beeldje lopen? Wij zetten alvast de concurrentie op een rijtje.

La Grande Bellezza (2013) - Italië

La Grande Bellezza van regisseur Paolo Sorrentino wordt getipt als de grootste concurrent van The Broken Circle Breakdown. Jep Gambardellan, een 65-jarige journalist die in Rome woont, bracht in zijn beginjaren een roman uit maar houdt het nu bij stukken schrijven over theater. Gambardellan geniet van decadente feestjes en mooie vrouwen. In de film van 142 minuten blikt de gerateerde schrijver terug op zijn lege luxeleven van liefde, seks, dood en religie.

La Grande Bellezza won een twintigtal internationale prijzen waaronder een BAFTA en een Golden Globe voor de Beste Buitenlandse Film. Die prijzen zijn belangrijke graadmeters voor de Oscars. Ook bij de European Film Awards versloeg de film The Broken Circle Breakdown in de categorieën: Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur. Bovendien is de Italiaanse film volgens de Unie van de Belgische Filmpers de beste van 2013.

Jagten (2012) - Denemarken

Het Deens drama van regisseur Thomas Vinterberg gaat over het leven van pas gescheiden vader en kleuterleider Lucus (Mads Mikkelsen). Wanneer Klara, een meisje uit de kleuterschool, haar meester op de mond probeert te kussen is ze boos. Ze haalt er het schoolhoofd bij en zegt dat Lucas stom is "omdat hij een piemel heeft". Lukas wordt onterecht beschuldigd van seksueel misbruik, maar er is niemand die hem gelooft.

Jagten is een te duchten concurrent voor The Broken Circle Breakdown en viel al meermaals in de prijzen. Zo werd de film genomineerd voor de BAFTA Award voor Beste Niet-Engelstalige film en won hij een European Film Award voor Beste Scenario. Op het Filmfestival van Cannes won de film maar liefst drie prijzen, waaronder die van Beste Acteur voor hoofdrolspeler Mikkelsen. Ook Groot-Brittannië is fan, daar won >Jagten een British Independent Film Award voor Beste Internationale Film van 2012.

The Missing Picture (2013) - Cambodja

The Missing Picture is een documentairefilm van regisseur Rithy Panh over de Rode Khmer. Panh vertelt over zijn eigen jeugd tijdens de communistische staatsgreep in Cambodja. Revolutionair Pol Pot verplichtte toen miljoenen gezinnen, waaronder dat van de regisseur, tot slavenarbeid. Omdat daar amper beelden van bestaan, dienen honderden kleifiguurtjes als acteurs in de documentaire.

Op het Filmfestival van Cannes won de documentairefilm Un Certain Regard in 2013, een prijs voor aparte visie en stijl. De film sleepte ook de Prijs van de Jury in de wacht op het Cinemanila International Film Festival in 2013.

Omar (2013) - Palestina

De laatste genomineerde voor de categorie Beste Buitenlandse Film is het drama Omar van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad. De film vertelt hoe vriendschappen en liefdes in Israël verscheurd worden door de muur. Zo worden actuele problemen gemengd met een liefdesdrama. Maar ook met een politieke thriller, want hoofdpersonage Omar is betrokken bij een aanslag op een Israëlische militair.

Voor Hany Abu-Assad is het al zijn tweede Oscarnominatie. In 2005 haalde hij zijn eerste Oscarnominatie binnen voor Paradise Now, een film over twee Palestijnse jongeren die zich op een zelfmoordaanslag in Israël voorbereiden. Omar was ook genomineerd voor Un Certain Regard, maar >The Missing Picturekaapte de prijs weg. Op het Filmfestival van Gent won de politieke thriller een Youth Jury Award voor Beste Film.

JaVL

Foto's PN

Nu in het nieuws