Premetro in maart volgend jaar open

In maart 2015 gaat de tramverbinding via de premetro onder de Turnhoutsebaan naar Wommelgem open. Op de cirkellijn tussen de Scheldekaaien en de Leien is het in elk geval nog jaren langer wachten.

ikerremans

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) droomt van de cirkellijn voor trams die de Leien met de Scheldekaaien verbindt, zo zei hij dit weekend in uw krant. Hoe ver staat het met die plannen? “Twee stukken van die cirkellijn zijn al méér dan een droom”, zegt Tom Meeuws, directeur De Lijn Antwerpen.

“De Noorderlijn van de Sint-Pietersvliet naar de Amsterdam- en Londenstraat is een onderdeel van het Masterplan-project Brabo 2 en ligt er binnen ruim twee jaar. En aan de andere kant van de Scheldekaaien is in het Masterplan 2020 geld gereserveerd voor 1,5 kilometer tramlijn in de Jan van Gentstraat en op de Ledeganckkaai. Daar moet de tram op de Zuiderlijn de woonwijk Nieuw Zuid, het nieuwe arresthuis en de groene bedrijvenzone Blue Gate ontsluiten.”

Voor de rest van de Scheldekaaien blijft de tram voorlopig nog toekomstmuziek. “De stad moet eerst bepalen wat ze precies wil met de Scheldekaaien”, zegt Meeuws. “De mogelijkheid bestaat om daar een tram te laten rijden met inductie (stroom uit de grond in plaats van met bovenlijnen, red.), maar we zullen moeten bekijken welke extra kosten aan dat systeem zijn verbonden.”

Nieuw station Zegelstraat

De lijn naar Wommelgem zal niet lang meer op zich laten wachten. “In maart 2015 wordt die tramlijn in het kader van het project Livan 1 operationeel”, zegt Meeuws. “Ze rijdt van het Koningin Astridplein en de Franklin Rooseveltplaats via de koker van de premetro onder de Turnhoutsebaan, waar een nieuw station komt onder de Zegelstraat. De tram komt boven aan de Herentalsebaan en rijdt zo verder tot aan de rotonde in Wommelgem. Bij de fruitwinkel komt een nieuwe park&ride.”

Het is de bedoeling dat deze tramlijn in een verdere toekomst wordt verlengd tot aan het Q8-station in Ranst. Maar daarvoor zijn de plannen nog niet concreet.

Lex Moolenaar Foto LUMA

MEER OVER De Lijn