Olli Rehn: "EU moet Oekraïne uitzicht op toetreding bieden"

De Europese Unie is bereid om Oekraïne financieel te helpen en moet het land "op middellange tot lange termijn" het uitzicht op toetreding bieden. Die opvallende boodschap heeft Olli Rehn zondag verkondigd in het Australische Sydney. De Europese commissaris voor Economische en Monetaire Zaken nam er deel aan de G20-top.

jrosquin

Over Oekraïne is in de slotverklaring van de G20 geen woord terug te vinden, maar de crisis in het land kwam wel uitgebreid ter sprake in de wandelgangen, gaven verschillende ministers na afloop toe. Op zijn persconferentie ging ook Olli Rehn het onderwerp niet uit de weg.

Financiële hulp

"Vanuit Europees standpunt is het belangrijk dat we het Oekraïense volk, dat getoond heeft dat het gehecht is aan de Europese waarden, een duidelijk Europees perspectief bieden", wordt hij door verschillende media geciteerd. "We staan klaar om Oekraïne substantiële financiële hulp te bieden eens er een politieke oplossing gevonden wordt die gebaseerd is op democratische principes en wanneer er een nieuwe regering gevormd is die zich werkelijk engageert tot institutionele en economische hervormingen."

Gevraagd hoe hoog de financiële hulp voor Kiev kan oplopen, antwoordde Rehn dat de precieze noden nog onderzocht worden. Maar "dit zal eerder over miljarden dan over honderden miljoenen euro gaan", zei hij wel.

Europees perspectief

Tegen de Britse krant Financial Times zei Rehn dat Oekraïne "een zeer duidelijk, concreet Europees perspectief" geboden moet worden. "We staan tegelijk op een historisch kruispunt", analyseerde hij de actuele toestand in Oekraïne. "Europa mag die afspraak niet missen en moet Oekraïne op middellange tot lange termijn het uitzicht op (EU-)toetreding bieden - op voorwaarde dat Oekraïne de toetredingsvoorwaarden vervult."

Foto AFP (Olli Rehn)