Hiphopartiest Tourist Lemc neemt 'superdiverse' samenleving op de korrel

"Eigenlijk ben jij hier de toerist, zei een vriend me jaren geleden. Een bijnaam is het nooit geworden. Ik ben het dan maar als artiestennaam gaan gebruiken", zegt Johannes 'Tourist Lemc' Faes. De geboren Schotenaar groeide vanaf zijn vijfde op in de Seefhoek, een buurt die al te vaak wordt afgeschilderd als de schandvlek van de stad.

jrosquin

Een drietal weken geleden werd hij bij de uitreiking van de Vlaamse Rap Awards nog bekroond als 'beste artiest'. Slongs Dievanongs moest in Tourist Lemc haar meerdere erkennen. Niet dat het hem erom te doen is. De 29-jarige hiphopartiest is de bescheidenheid zelve. Geen patserig vertoon, geen holle woorden. Geen bling bling. "De Seefhoek heeft me gemaakt tot wie ik ben."

Samen met zijn Pools buurmeisje van toen, intussen zijn vrouw, woont Johannes Faes vandaag in Deurne-Noord. Hij leerde dat integratie tweerichtingsverkeer is. "Ik ben het perfecte voorbeeld van een geslaagde multiculturele samenleving", steekt hij van wal. "Ik kan zowel met mes en vork eten, als met mijn handen. Wat ik ook heel graag doe. (lacht) Ik spreek Antwerps en gebroken Nederlands, naast een mondje Arabisch, Turks, Pools, Lingala. Ik ben perfect geïntegraard. Jawel, ík. Een jongen van Vlaamse ouders. Ik ben vandaag ontworteld uit de Vlaamse cultuur en heb opnieuw geworteld in de 'superdiverse' samenleving, om even de terminologie te gebruiken waarvan de politieke wereld vandaag de mond vol heeft."

Vijftig jaar geleden

(onverstoorbaar) "Want het wordt tijd dat we gaan beseffen dat integratie een 'en-enverhaal' is. Het zijn niet uitsluitend de 'anderen', die zich moeten integreren. De maatschappij verandert voortdurend. Onze economie hebben we geglobaliseerd, ook daaraan hebben we ons moeten aanpassen. Hetzelfde geldt voor die superdiverse maatschappij van vandaag. De mens moet zich aanpassen", zegt Johannes Faes. "Ik mag maar hopen dat we vandaag niet langer de Belgen van vijftig jaar geleden zijn."

RUAE Foto Dirk Kerstens

Lees het uitgebreide interview in de Metropooledities van Gazet van Antwerpen.

Vastgoed

Jobs in de regio