"348 Belgen bij betrokken bij gevechten in Syrië"

348 Belgen bij betrokken bij gevechten in Syrië

"348 Belgen bij betrokken bij gevechten in Syrië"

Print
Of het aantal strijders vanuit België naar Syrië nog toeneemt, is moeilijk in te schatten. Ik vermoed van wel, als je ziet dat er vanuit andere Europese landen een toename is. Uit mijn berekeningen blijkt dat er tot nu toe 348 Belgen in Syrië zijn of geweest zijn.” Dat zegt arabist en islamoloog Pieter Van Ostaeyen.

Opmerkelijk is dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) midden vorige maand het aantal Belgische Syrië-strijders op 200 schatte. Fors minder dan de schatting van Pieter Van Ostaeyen, die vermoedt dat sinds december 2012 zeker 24 Belgische jihadisten in Syrië het leven hebben gelaten.

Met aftrek van de gesneuvelden en teruggekeerden zouden er in Syrië nog 295 Belgische jihadisten actief zijn. In Europa zouden ongeveer 2000 jihadisten uit tien verschillende landen naar Syrië vertrokken zijn, zo schat de terrorisme-expert van de Europese Unie, Gilles de Kerchhove.

Volgens Pieter Van Ostaeyen kan er toch wel een reëel gevaar bestaan als deze strijders terugkeren naar ons land. "De meeste Syriëstrijders die naar ons land zijn teruggekeerd, zijn gearresteerd, en ik kan me best voorstellen dat de Staatsveiligheid de anderen wel degelijk volgt", zegt hij. "Het grootste gevaar is evenwel dat de teruggekeerden compleet getraumatiseerd zijn, dat ze lijden aan het posttraumatisch stress-syndroom. Ze zijn vooral een gevaar voor zichzelf en hun onmiddellijke omgeving."

Roger Huisman
Archiefbeeld

.

Nu in het nieuws