Volkswagen biedt 6,7 miljard euro op Scania

Volkswagen biedt 6,7 miljard euro op Scania

Volkswagen biedt 6,7 miljard euro op Scania

Print
Volkswagen, het grootste autoconcern van Europa, wil de Zweedse vrachtwagenbouwer Scania volledig in handen krijgen. Het Duitse autoconcern biedt 6,7 miljard euro voor de aandelen die het nog niet bezit. Dat heeft VW vrijdag bekendgemaakt bij de publicatie van nieuwe recordcijfers.

Volkswagen bezit bijna 46 procent van de aandelen Scania en 71 procent van het stemrecht in het bedrijf. Via MAN, dat voor driekwart van Volkswagen is, controleert het bedrijf ook nog een belang van 13 procent, dat recht geeft op 17 procent van de stemmen.

Uitkopen

De Duitsers bieden nu 200 kronen per aandeel van de Zweedse vrachtwagenproducent. Als ze 90 procent van de aandelen binnenhalen, volgt een uitkoopbod.

De bedoeling is Scania nauwer te laten samenwerken met de eigen vrachtwagenactiviteiten van VW en met MAN, waarover VW al de controle heeft. Andere aandeelhouders van Scania zijn daar echter tegen. Volkswagen maakte vrijdag nieuwe recordcijfers bekend. Het boekte in 2013 een omzet van 197 miljard euro, 2,2 procent meer dan het vorige record uit 2012 (192,7 miljard euro). De winst voor belastingen steeg met 1,5 procent tot 11,7 miljard euro.

Alleen Toyota groter

Het Volkswagen-concern (met onder meer de merken VW, Audi, Seat, Skoda en Porsche) verkocht vorig jaar 9,73 miljoen voertuigen. Het werd zo de op een na grootste autobouwer, na Toyota en net voor General Motors (GM).

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws