Antwerpen voorziet proactief ruimte voor scholen

Antwerpen voorziet proactief ruimte voor scholen

Antwerpen voorziet proactief ruimte voor scholen

Print
Schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) voorziet in de nieuwe Antwerpse bouwcode een duidelijke passage om proactief ruimte te voorzien voor scholen. Grote projecten zullen in de toekomst getoetst worden aan behoeften voor scholen, kinderopvang, sportfaciliteiten en andere sociale voorzieningen.

Bij de toekenning van de vergunning zullen voortaan sociale lasten worden opgelegd waar nodig om tekorten op te vangen. "We trekken lessen uit het verleden", aldus schepen Marinower. "Aan de hand van de demografische groei weten we waar en wanneer er zich noden zullen voordoen. Daar willen we tijdig op inspelen zodat we niet meer achter de feiten aanlopen", klinkt het.

Capaciteitstekort

"Het gaat misschien om een kleine passage in de bouwcode, maar het is een hele belangrijke die inspeelt op de noden van de stad en op het capaciteitstekort in het onderwijs." Bovendien is deze toevoeging een primeur voor Vlaanderen. "Er is geen enkele andere stad of gemeente die een gelijkaardige verplichte toetsing inschrijft in een bouwcode of verordening", zegt Marinower nog.

In het verleden werd ook in Antwerpen geen toetsing gedaan naar de noden voor scholen, kinderopvang of andere sociale voorzieningen. Voorbeelden daarvan zijn de Scanfilsite (Groen Zuid) waar een nieuwe verkeersluwe groene woonwijk wordt ontwikkeld, zonder ruimte voor scholen. Ook de site van het voormalig Militair Hospitaal kreeg geen ruimte voor scholen ingetekend.

Foto Belga

Nu in het nieuws