Rust keert terug in Kiev na goedkeuring machtsinperking Janoekovitsj

Rust keert terug in Kiev na goedkeuring machtsinperking Janoekovitsj

Rust keert terug in Kiev na goedkeuring machtsinperking Janoekovitsj

Print
Het Oekraïense parlement heeft niet lang gewacht om enkele van de belangrijkste punten uit de deal tussen president Viktor Janoekovitsj en de oppositie te verwezenlijken. De terugkeer naar de grondwet uit 2004, die de presidentiële macht enigszins inperkt, werd vrijdagnamiddag goedgekeurd door de Verhovna Rada, het eenkamerparlement.

Het parlement is eveneens tegemoetgekomen aan de eis van de oppositie om minister van Binnenlandse Zaken Valery Zachartsjenko te ontslaan. Zachartsjenko wordt beschouwd als een van de verantwoordelijken voor het geweld van de afgelopen dagen.

Ordetroepen trekken zich terug

Inmiddels hebben de ordetroepen zich teruggetrokken uit de omgeving van het Onafhankelijkheidsplein en het parlement. Er zouden op het plein nog tussen de 25.000 en 30.000 mensen aanwezig zijn, de sfeer is voor het eerst in enkele dagen redelijk ontspannen.

Volgens het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid zijn bij het geweld van de afgelopen dagen 77 mensen omgekomen, onder wie een tiental politieagenten. Daarnaast zijn er honderden gewonden, waardoor de dodentol nog kan oplopen.

Lees ook: Oppositie ondertekent deal met Janoekovitsj

Belga, foto Reuters

MEEST RECENT