Oppositie ondertekent deal met Janoekovitsj

Oppositie ondertekent deal met Janoekovitsj

Oppositie ondertekent deal met Janoekovitsj

Print
De drie oppositieleiders en president Viktor Janoekovitsj hebben een deal ondertekend die zal leiden tot een grondwetsherziening, een overgangsregering en vervroegde presidentsverkiezingen. De deal moet een einde brengen aan het geweld dat hoofdstad Kiev de afgelopen dagen in zijn greep hield.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier en zijn Poolse collega Radoslav Sikorski de overeenkomst mee ondertekend hebben. Of de deal effectief een einde brengt aan het aanslepende geweld en hoe de duizenden demonstranten er op zullen reageren, valt af te wachten. Velen hebben de afgelopen dagen immers het onmiddellijke aftreden geëist van Janoekovitsj.

De grote lijnen van de overeenkomst zijn een binnen de 48 uur door het parlement goed te keuren terugkeer naar de grondwet van 2004, de vorming van een regering van nationale eenheid binnen de tien dagen, een grondwetsherziening over de machtsbalans tussen president, regering en parlement die tegen september moet afgerond zijn, én de organisatie van vervroegde presidentsverkiezingen, ten laatste in december.

Bijkomende voorwaarden

De oppositie stelde enkele bijkomende voorwaarden alvorens het akkoord werd ondertekend. Zo mag huidig minister van Binnenlandse Zaken Valery Zachartsjenko geen deel uitmaken van de te vormen overgangsregering van nationale eenheid en moet openbare aanklager Viktor Psjonka opstappen.

Ook valt de reactie op het nieuws van de verzamelde massa op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev af te wachten. Wie wel alvast duidelijk tégen de deal gekant is, is de extreem-rechtse en militante groepering Pravy Sector. Hun leider, Dmytro Jarosh, verklaarde dat "de president de toorn van het volk zal ondervinden" en dat "de nationale revolutie gewoon voortgaat".

Foto EPA (Vitali Klitsjko, uiterst rechts aan tafel)

Lees meer: Janoekovitsj kondigt vervroegde verkiezingen aan

.

Nu in het nieuws