Kris Peeters in 2009: "Wie 'nee' stemt is tegen het tracé" (video)

Print
Draaide het Oosterweelreferendum rond het wegstemmen van het viaduct 'Lange Wapper' of van het integrale BAM-tracé? Die discussie is weer helemaal opgelaaid sinds de beslissing van de Vlaamse regering om vast te houden aan het oorspronkelijke tracé. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) lijkt daar warm en koud over te blazen.

Een tussenkomst van CD&V'er Dirk De Kort tijdens het oosterweeldebat in het Vlaams parlement deed Wim van Hees op de publieksbanken helemaal steigeren. De Kort haalde immers een Ademloos-affiche uit de periode van het referendum in 2009 naar boven die moet aantonen dat de actiegroepen hun doel bereikt hebben. Op die affiche stond immers de slogan 'Bye bye brug'. Een vuil staaltje photoshop volgens de actiegroepen, want essentiële informatie werd er immers afgeknipt. De oorspronkelijke slogan luidde immers: 'Bye bye brug, BAM en Noriant. Nu nog de juiste tunnels op de juiste plaats.'

Twitteroorlog

De discussie verplaatste zich vervolgens van het parlementaire pluche naar de sociale media, waar er een waar welles-nietesspelletje losbrak tussen voor- en tegenstanders. Een greep uit de oosterweeltweets vindt u onderaan.

De voorstanders van het BAM-tracé dachten munitie in handen te hebben toen er een fragment uit het VRT-journaal werd opgerakeld. Vlak na de uitslag van het referendum werd een jubelende Wim van Hees geïnterviewd. "Kris Peeters heeft het signaal wat hij wilde hebben: deze stad wil geen Lange Wapper. Hier ging het over: Bye bye brug!". Daarop liet hij een affiche zien, met daarop diezelfde slogan. Bekijk het fragment.

Peeters in 2009: 'Een nee is een nee tegen het tracé'

Vliegensvlug schoten de tegenstanders terug met een ander filmpje. In een interview vlak voor het referendum wordt Peeters de vraag gesteld: "Is een 'neen' een antwoord op de vraag of u tegen de brug bent of tegen het hele tracé?" Het antwoord van Peeters luidde: "Ik denk dat de vraag zeer duidelijk is. Als men 'neen' antwoordt dan is men niet akkoord met de vraagstelling en dan is men niet akkoord met het BAM-tracé."

Volg hier de discussie op Twitter:

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring